Zoals jullie al weten heb ik sinds deze week vakantie en daar geniet ik ten volste van! Zaterdag een heerlijk feestje bij PIP en zondag at ik met vrienden bij Spize. Lekker gegeten maar niet bijzonder genoeg om er een blog aan te wijden. Maandag had ik een daarentegen een productief dagje. Ik had een meeting met Den Haag Marketing (daarover later meer! ;-)) en ging weer uit eten! Ja I know. Zwaar leven alom. Maandag reden we in de stromende regen richting de Scheveningse haven waar we gereserveerd hadden bij Lemongrass.

Met uitzicht op diverse vissersboten zou je verwachten dat de focus voornamelijk op vis zou liggen en hoewel die ook ruim vertegenwoordigd wordt op de menukaart staan ze vooral bekend om hun enorme (en mega goede) wijnkaart. Zo zijn ze pas door ‘Perswijn Grootspraak’ benoemd tot wijnrestaurant van het jaar. Nou, de liefde voor wijn is er bij mij met de paplepel, of liever gezegd het wijnglas, ingegoten dus dat zat wel goed! Op de kaart vind je verder, zoals al eerder gezegd, veel vis. Maar, ook de vleeseter kan hier prima terecht. Denk bijvoorbeeld aan eendenlever of maishoender.

Het etentje deze avond was nog ter ere van de verjaardag van mijn schoonvader, maar we waren niet de enige die op deze kille zomerdag de straat op gingen om de warmte van Lemongrass op te zoeken. Het was gezellig vol, zeker voor een maandagavond. Wellicht ook vele ‘Albert Heijn actie eters’ , want ook met een volle spaarkaart kun je hier terecht.

Brood

What’s for dinner?

Wij startte de avond met een lekkere witte wijn, heerlijk zuurdesembrood en een gazpacho als amuse. Wellicht op het menu geplaatst met iets warmer weer in gedachten, maar dat maakte voor de smaak geen verschil. Tussendoor waren J. en ik druk met het boeken van een andere vakantie. Say what? Je zou toch naar Colombia gaan? Ja, uhm dat klopt. Maaaaar het vakantieschema van mijn lieftallige vriendje gooide de laatste dagen wat roet in het eten en we zouden nog maar zo’n 12 dagen overhouden. Kijkende naar de rondreis die we hadden gepland (lees 4 verschillende in het land met 3 binnenlandse vluchten) werd dat toch een beetje krap. Ik begon me langzaam maar zeker ook een Amerikaan te voelen met een soort ‘Europe in 10 days’ . Toen we tijdens het eten een mega goede aanbieding voor 12 dagen Curacao voorbij zagen komen hebben we nog even getwijfeld, maar toch snel geboekt. Colombia loopt niet weg en zal dus ook onze volgende vakantie worden. Dan wel écht 3 weken!

Lets start with….

Met een net geboekte vakantie at ik de rest van de avond heerlijk! Ik begon met een Filet American van tonijn met kwartel ei, krokante kappertjes en crème van Vadouvan. Een soort tonijntartaar, maar dan nog net iets fijner. I’m a sucker voor rauwe tonijn en dit was een echte winnaar. Ik likte nog net m’n bord niet af. Mijn vrouwelijke tafelgenoten kozen voor hetzelfde en genoten ook met volle teugen. De mannen aan tafel gingen iets traditioneler voor een carpaccio van Hollands weiderund met spekjes, rucola en Romero kaas. Mooie producten, dus mooie smaken en ach, we kunnen niet allemaal avontuurlijke eters zijn ;-).

Filet van tonijn

And continue with…

Als hoofdgerecht koos ik voor een filet van dorade met gekruide parelgort, Hollandse garnalen en saus van kreeft. Een bord vol heerlijkheden voor de echte visliefhebber. Vooral de kreeftensaus kan bij sommige nogal in het verkeerde keelgat schieten (soms letterlijk ;-)), maar ik vind het heerlijk!

Naast me genoten beide heren van Hollands weide kalfsstaartstuk met huisgemaakt kalfsworstje en een kalfsjus. Langzaam gegaard en dus lekker mals. Hoe het was? I don’t know, te lekker om te delen in ieder geval. De overige dames kozen voor een gegrilde scholfilet geserveerd met risotto waarin gremolata en ansjovis- beurre blanc saus. Hoewel wat lastig te zien aan de andere kant van de tafel zagen ook deze borden er prachtig opgemaakt aan.

Finish touch

Veel was het wel. Na de amuse, het brood, de tonijn en een bord vol vis en parelgort kon ik werkelijk geen boe of bah meer zeggen. En ik was niet de enige, dus tegen het dessert zeiden we allemaal nee. Vriendlief keek er een beetje sip bij, maar aangezien hij altijd zegt dat hij niet van toetjes houdt mocht hij niet zeuren ;-).  Maar omdat ik toch altijd graag afsluit met iets zoets (chocola, cake, koekjes, you name it, I will eat eat) was ik toch blij toen er bij de koffie nog een aantal huisgemaakte heerlijkheden werden geserveerd. Een chocoladetruffel, een vanille Madeleine  en een citroencakeje. Gelukkig houdt niet iedereen van zoet, dus aanvallen maar!

friandises

A little room for improvement

Het restaurant straalt wijn uit. Overal zie je flessen en de wijnkaart is dan ook een heus boekwerk. Van voordelig tot extreem (zeg maar gerust belachelijk) duur, alles is er te verkrijgen. De dinerkaart wordt daarentegen weergegeven op een placemat. Dat terwijl de bediening rondloopt in (een lichtelijk tuttig) mantelpakje. Wat mij betreft gaat het daar ergens fout. De kleding mag best wel een tikkeltje hipper, maar vooral die menu placemat. Meine gute. Bij het zien ervan heb ik altijd direct het idee dat ik bij de Billy Beer aan tafel zit en ik bij mijn spareribs kan kiezen tussen gewone of krulfriet. En dat is zonde, want het eten bij Lemongrass is heerlijk! Pure ingrediënten die prachtig gecombineerd worden. Dus Lemongrass, please, weg met de placemat!

Maar! Laat die placemat je alsjeblieft niet afschrikken. Het eten is voortreffelijk, de vis komt rechtstreeks van de Scheveningse visafslag en het vlees dat wordt geserveerd heeft ‘gelopen’. En kijk uit met die wijnkaart, voor je het weet gaat je rekening van €40,00 p.p naar €400,00 pp ;-).

Gegevens

Lemongrass
Dr. Lelykade 24
Den Haag

www.lemongrass.nl

Openingstijden

Elke dag van de week geopend voor lunch en diner.

Prijsklasse

€€