Met de zomer in aankomst zijn we met z’n allen veel vaker in het mooie Scheveningen te vinden. Om lekker te bakken op het strand, drankjes te drinken bij één van de vele beachbars of om feestjes te vieren op het Zwarte Pad. Met deze volksverhuizing verschuiven vaak ook de plekken waar we eten. Vaak is dat een snelle hap, bij één van de vele strandtenten, maar soms willen we na een dagje in de zon ook écht genieten. Culinair verantwoord om het zo maar te zeggen! Kan dat ook? Ja hoor, zeker weten! Één van de plekken waar dat kan is Waterproef. Berber, jawel, weer een nieuwe Haagse Foodie, is groot fan. Ze komt hier regelmatig en neemt je mee tijdens haar laatste wandeling door de kaart!

Ergens een hapje eten en even lekker te genieten. Jaja, oma was ingeschakeld voor de kids en we hadden een heerlijk avondje voor onszelf. En ja, hoe vullen wij zo’n avond het liefst in, inderdaad met lekker eten en een goed glas wijn. Onze kindervrije avond bracht ons vanavond bij Restaurant Waterproef in de binnenhaven in Scheveningen. Een restaurant waar wij vaker zijn geweest. Telkens enthousiast, maar deze keer werden al onze verwachtingen overtroffen.

Het is donderdag en redelijk rustig, hier en daar een tafeltje bezet en gezellig geroezemoes op de achtergrond. We worden vriendelijk begroet en mogen een tafeltje uitzoeken. De kaart is net vernieuwd en we kunnen dus niet terugvallen op bestaande favorieten. Enthousiast lezen we het menu door, we zijn benieuwd wat voor moois en lekkers we deze keer geserveerd krijgen.

foto: Restaurant Waterproef

foto: Restaurant Waterproef

Bijzonder eten & een bijzondere sommelier

We krijgen een broodje en hebben inmiddels onze keuze gemaakt. We trappen af met  gerookte tonijn met avocado crème, gepofte wilde rijst, korianderpesto en luchtige appel als voorgerecht. Wow, wat was dat bijzonder zeg! Niet alleen was het een plaatje om te zien (het oog wil immers ook wat!), ook de smaken waren prachtig. De verfijnde rooksmaak van de tonijn, het zuurtje van de frisse appel en de gepofte rijst zorgen voor een ware smaaksensatie. Ik kan me nauwelijks bedwingen om het bord af te likken, zo lekker is dit gerecht. Ik houd me in en neem nog een slok van de heerlijke wijn. De wijn die geserveerd werd door een sommelier waarvoor ik gedurende deze en eerdere avonden een waar zwak heb gecreëerd. Zijn manier van doen, de flair waarmee hij de wijn presenteert zorgt keer op keer voor een glimlach op mijn gezicht. Geen zwaar en moeilijk wijnpraatje maar toegankelijk en met humor en niet te vergeten met heerlijk ‘Haags’ accent. Daar houd ik van!

Niet alleen voor vis een geschikte keuze

Als hoofdgerecht kozen we voor een gebraden shortrib met raapsteeltjes, geglaceerde sjalot, rösti, met een Hollandaise van salie. Wederom een plaatje en wat een heerlijke geur (hadden ze nu maar geurcomputers!). Werkelijk om van te watertanden…. De shortrib is mooi gebakken en die saus (als ik het zo mag noemen)……..heerlijk. Ik dacht dat ‘Hollandaise’ alleen voor vis of asperges geschikt was maar dit bewijst dat het een super combi is met vlees. De geglaceerde sjalotten zijn boterzacht en de rösti lekker krokant. Met een stevige wijn erbij was ook dit smullen met een grote S!

Restaurant Waterproef

We twijfelen of we nog een dessert willen, maar gaan, uiteraard, toch overstag. Mijn man kiest de stoofpeertjes met 5 spice sabayon, crumble en vanille roomijs en ik ga voor de bombe van mandarijn en pure chocolade. Het wordt bijna saai maar ook hier niets aan te merken. Verrassend, mooie combinatie en een lust voor het oog.

Een frisse wind die de scepter zwaait!

Kortom; we zijn verrast en delen dit met de bediening, waarop er wordt verteld dat ze sinds september een nieuwe chef-kok hebben. Kijk, en dan vind ik het altijd leuk om onze complimenten ook even rechtstreeks te melden en dus worden we meegenomen naar de keuken. We vertellen over onze ‘oh’ en ‘ah’ ervaring tijdens het eten. De chef deelt zijn geheim over het voorgerecht, de avocadocirkel op het bord zag er namelijk zo strak uit dat wij ons afvroegen hoe hij dat voor elkaar had gekregen, hij legt het ons uit, maar met de belofte dat we het écht niet doorvertellen. Het spijt me, maar dat blijft dus ons ‘geheimpje’.

Foto: Restaurant Waterproef

Foto: Restaurant Waterproef

Eén klein verbeterpuntje heb ik wel; in een restaurant als deze verwacht je niet dat je voor de broodjes die bij het eten worden geserveerd, moet betalen. Laat dit achterwege, haalt net dat beetje extra cachet weg.

Het eten was wederom om van te watertanden en het was een heerlijke avond waarvan er hopelijk nog velen zullen volgen. Op naar een volgend mooi Haags adres, op naar de volgende culinaire ontdekking!

Meer weten over Berber en haar favoriete Haagse plekjes?

Gegevens

Dr. Lelykade 25-27
2583 CL Scheveningen
+31 70 358 87 70
www.restaurantwaterproef.nl

Openingstijden

Lunch: 12.00 tot 14.30 op dinsdag , donderdag en vrijdag
Diner: 18.00 tot 22.00 van donderdag t/m dinsdag

Prijsklasse

€€€