Vroeger, toen ik nog een hotelschoolstudentje was, ben ik op wijnreis geweest. Met zo’n dertig negentien- a twintigjarigen 5 dagen lang in een bus door Frankrijk en Duitsland. Een van de plekken die we in die tijd bezochten was Epernay, een kleine stad in een hele belangrijke regio van Frankrijk. Een streek vol met druiven, bubbels én geld namelijk Champagne! Nu, meer dan 10 jaar later, ging ik terug met vriendinnen en vertel ik jou waarom ook jij naar Champagne zou moeten!

Dichterbij dan Parijs!

Bij wijngaarden denk je vast net als ik aan warme, zonnige heuvels op de meest zuidelijke plekjes van Frankrijk, Italië en Spanje. Niet iets waar je zomaar voor een weekendje naar toe rijdt toch? Maar halleluja, you’re wrong. De eerste, en meteen ook meest fantastische, wijngaarden (want bubbels, bubbels en nog eens bubbels) vind je namelijk al op minder dan 500 km rijden. Vanaf Den Haag? Een magere 4,5 uur rijden en je zit op een Frans balkonnetje met een glas Champagne in je ene hand en een oester in de ander. Winning! Daar komt bij dat alle Champagne die je ooit hebt gedronken, en dan bedoel ik natuurlijk wel de echte en niet de ‘goedkope bubbeltjeswijn’, komt hier vandaan. Champagne mag namelijk alleen Champagne heten als het 1. uit de Champagnestreek komt en 2. volgende officiele champagnemethode is ‘gemaakt’. Zorgt er wel voor dat je je het hele weekend poepie-chique en ultra decadent voelt. En dat willen we toch eigenlijk elke dag?

Meer dan 200 miljoen champagneflessen onder de grond

Kilometers kelder gevuld met miljoenen flessen met een miljardenwaarde. En dat alleen al onder het kleine Epernay. Een stad onder een stad! Geloof me. Je wordt één hebberige dorstige vrouw als je rondloopt door de kelders van een van de huizen. Dat is maar goed ook. Bij elk huis aan de Avenue de Champagne en door de hele streek kun je terecht om te proeven. Belangrijk om daarbij alvast te bedenken wat jij lekker vindt. Is dat een brut (droog)? Of ga jij voor het zoetje van de demi-sec. Wil je een Champagne met drie druivensoorten? De Pinot Noir, de Chardonnay en Meunier? Of ga je voor een Blanc de Blanc, een Champagne met alleen maar witte druivensoorten? Geen idee? Ook geen probleem uiteraard. Dan proef je ze gewoon lekker allemaal!

Bezoek grote en kleine huizen

Met tientallen Champagnehuizen in de regio vind je hier alle grote namen. Denk aan Moët en Chandon, Veuve Clicquot of Taitinger. Prachtige grote, extreem fancy Champagnehuizen, waarvan je er zeker aan ééntje een bezoek moet brengen. Pracht en praal, marmer, INTENS grote kelders VOL prachtige Champagne plus fantastische uitleg over het gehele Champagneproces.  En dat is fijn, want dan kun je je de rest van het weekend focussen om proeven. Daar ben je hier immers voor toch? Bezoek naast de grote namen ook wat fijne kleine huisjes zoals persoonlijke favoriet Elodie D.. Met een bijna niet verstaanbare uitleg, maar een even schattig ongeremd enthousiasme proef je hier soms nog veel fijnere champagnes. Gewoon binnenstappen dus!

Champagne kopen voor thuis!

It’s always time to celebrate right? En vieren, dat doe je met goede Champagne. Zorg er daarom voor dat je kofferbak bijna leeg is als je die kant op gaat. Dan kun je ‘m namelijk volgooien met allemaal heerlijke flesjes. Flesjes brut, flesjes demi-sec, flesjes Blanc de Blanc, flesjes rosé. Oh, oh, oh geloof me. Je vindt elke week iets om te vieren.

Je slaapt in Epernay of Reims gemakkelijk in een bed & breakfast of een Airbnb. Fijne aan de tweede is dat je elke avond niet alleen je net gekochte Champagne kunt opdrinken, nee je kunt het ook nog eens perfect koppelen aan al dat fantastische Franse eten. Haal bij de diverse delicatesse winkels heerlijke kazen, vleeswaren, oesters en wat back-up wijntjes en je kan (in je huispak) decadent doen. My kind of style! 

 

 

 

GegevensOpeningstijden

Prijsklasse