Ik zit de laatste tijd een beetje in een ‘vleesfase’. Gedurende een jaar of drie heb ik eigenlijk maar heel weinig vlees gegeten. Opgegroeid met dingen als slavinken en sucadelappen zag ik even de toegevoegde waarde van vlees niet meer. Zeker met alle vleesschandalen, plofkip en industrievarkens die je de afgelopen jaren om de oren zijn gevlogen.

De flexitarier won overal in Nederland terrein en het was eigenlijk steeds normaler om niet elke dag vlees te eten. Eet je dan wel een keer vlees, dan moet het écht goed zijn en dan mag het ook best wat meer kosten.

Met als resultaat? Vlees is hot! Ook in de Haagse horeca is ‘de vleesspecialist’ beter vertegenwoordigd dan ooit. En nee, dan gaat het niet om onbeperkt vlees naar binnen schuiven, zoals we vroeger vaak bij ‘de griek’ deden. Nee het gaat nu om kwaliteit. En tsja, dan vind ik vlees toch wel weer erg lekker! En hoewel rund vaak de overtoon voert, wint ook varkensvlees weer aan populariteit.

Boek

Denk maar eens aan dat lekkere broodje pulled pork van ‘smokey goodness’ dat je deze zomer waarschijnlijk wel hebt veroberd op één van de vele festivals! En wist je al dat je dit broodje nu ook het hele jaar rond kunt eten? Niet alleen in Amsterdam, maar met de opening van de nieuwe Pier, ook gewoon in Scheveningen!

The Rough Kitchen

En wel bij The Rough Kitchen! Een concept van ‘ smokey goodness’ meatlover Jord Althuizen en culinair journalist Marcus Polman. Beide met een enorme liefde voor vlees, maar ook voor kwaliteit. Hier geen industrievarken, maar vlees afkomstig van boeren die hun dieren met hart & ziel verzorgen. En ja, dat proef je! Na de een succesvolle start met The Rough Kitchen in de Foodhallen Amsterdam besloten de heren in te stappen in het project ‘de nieuwe pier’. En dat vinden we in Den Haag helemaal niet erg toch?

Ik mocht gisteren aanschuiven tijdens de Home Made Market. And oh, my! Ik heb (het zal ook eens niet zo zijn ;-)) super lekker gegeten! Het was dus gezellig druk op de pier. Dat wil op doordeweekse dagen nog wel eens tegenvallen, maar op dit soort dagen kun je goed zien dat de Pier écht wel potentie heeft! Ik had m’n vriendje meegesleept, want waar hij misschien niet zo heel erg warm wordt van een home made market, doen bier en vlees het altijd een stuk beter ;-).

The Rough Kitchen

Tasting Platter

We namen plaats en kregen naast een wijntje en een kompaantje eerst een Tasting Platter geserveerd. Fijn wanneer je zoveel mogelijk wil proeven, want bijna al hun specialiteiten zijn hierop terug te vinden. Kun je mooi kiezen wat je de volgende keer in de grote versie zou willen hebben!

Tasting platter

Wat er op ons plankje lag?

Nou natuurlijk de beroemde pulled pork. Mening festivalganger heeft deze 16 uur op beukenhout gegaarde pulled pork van Heyde Hoeve varken al geroemd en dat is niet zo raar, want YUM! Ik zei al gelijk, gelukkig hoeven we dit nu niet meer de hele winter te missen. Pulled Pork Year round!

Als tweede een andere specialiteit, zolderspek. Zes weken gerookt spek wat daarna een JAAR gezouten is. En daardoor smelt het gewoon op je tong. Echt waar.

Verder nog een rilette. Een van m’n all time favoriete gerechtjes. Rilette is een soort pasta van draderig vlees met vet en reuzel, die wordt geserveerd met brood. Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar het is écht heerlijk! Enorm de moeite waard.

Het plankje werd aangevuld met kipvleugels, rookkaas, een grove paté en buikspek met een chimichurri. Geserveerd met Amsterdamse augurkjes (één van de weinige dingen die ik dus niet lust, augurken), cowlslaw en brood. Elk hapje van wat er op het plankje lag was genieten, super fijn bij een lekkere borrel. Behalve die augurken dan natuurlijk.

Tafel vol

Bier & nog meer pulled pork

En die borrel hebben ze ook. Want naast The Rough Kitchen staat de ‘craft beer bar’ welke ook van dezelfde heren is. Hier hebben ze een groot assortiment bieren van brouwerijen als Kompaan, Het ‘ij en Oedipus. En net als van vlees ben ik de laatste tijd ook écht fan van speciaalbieren. (Misschien verander ik langzaam in een man?). We bestelde dus nog een drankje en omdat we nog een beetje trek hadden vroegen we wat we verder écht nog moesten proberen. Daarop volgde het verassende antwoord; Flammkuchen! Maar dan wel een BBQ Pork Flammkuchen. Ah, nog meer pulled pork dus. Op een lekker dunne krokante bodem. Vervelend ;-).

Flammkuchen

We hebben heerlijk gegeten en naast de wat klassiekere pulled pork ook een aantal dingen die we normaal misschien niet zo snel zouden bestellen, zoals bijvoorbeeld het zolderspek! Jammer wel dat het soms wat koud kon zijn, de pier heeft namelijk een soort balkon, met schuifdeuren naar binnen. Met de lichtjeszee van de boulevard & het Kurhaus wilde veel bezoekers ‘even’  een foto maken. Half uur de deur open en dus veel koude tocht naar binnen. Gelukkig komen er volgende week ouderwetse kachels over de hele pier om ervoor te zorgen dat de Pier ook in de winter heerlijk behaaglijk is! Toch is het misschien een idee om slechts een paar deuren te gebruiken en de rest gewoon op slot te doen?

Glas wijn

Ben jij al op de Pier geweest? En bij ‘the Rough Kitchen’ gegeten? Ik ben benieuwd wat je er van vond! Zo niet, dan is het vandaag ook nog tot 21.00 uur home made market! Dan kun je naast een heerlijke rilette ook nog een lekker dessertje scoren, want dat ontbreekt normaal gesproken een beetje op de pier!

Fijne zondag lieve lezers!

GegevensOpeningstijden

Prijsklasse