Wist je dat San Sebastiaan, in het Spaanse Baskenland, de meeste sterrenrestaurants van Europa heeft? Vast niet! Net als ik dacht je waarschijnlijk aan culinaire trekpleisters als Parijs of Milaan. San Sebastiaan ademt echter eten. Niet alleen bij één van de vele sterrenrestaurants, maar ook in de meest eenvoudige pinchos barretjes. Prachtige ingrediënten, pure smaken en bijzondere combinaties worden gecombineerd met fantastische lokale wijnen. Echt, Baskenland moet je proeven! Gelukkig is dat sinds 1 maart makkelijker geworden. Waarom? Omdat het oh zo traditionele Les Ombrelles een nieuwe weg is ingeslagen. Een weg die leidt naar Etxea en een kaart vol prachtige moderne gerechten met, je raadt het al, oh zo fijne Baskische invloeden. Geloof me, ogen dicht en je bent in het prachtige Noord-Spanje!

Nice to meat you!

Mijn eerste kennismaking met de Baskische keuken in de Haagse Hooistraat was tijdens de Baskische avond bij restaurant Les Ombrelles. Een avond waar mijn vriend maar niet over ophoudt. De beste steak die hij ooit heeft gegeten. Nou, dat is nogal een uitspraak voor een echte carnivoor. Bedenk je dan het enthousiasme waarmee de uitnodiging om kennis te komen maken met het nieuwe Etxea werd ontvangen. Serieus. gat. in. de. lucht. En, hoewel compleet anders dan de vorige keer, was onze (tweede) kennismaking een ultiem succes!

Culinair genieten op de Hooikade

Hoewel het restaurant van binnen prachtig gerenoveerd is, nemen we plaats op het fijne terras met uitzicht op de Hooigracht. In het avondzonnetje beginnen we met een Volmer de Provence (mijn nieuwe favoriete drankje sinds dit diner) en een Ierse oester (did I say I luvvvv oesters?) geserveerd op gerookte hooi met een Iberische runderham. Per-fect begin van de avond!

Na nog een volgende amuse (licht gegaarde eidooier met marille en fascinerend IJS van asperge) was het tijd voor het eerste voorgerecht, een prachtige compositie van komkommer, coquille, elderflower en een innovatief poeder van olijfolie. Een plaatje om te zien én bijzonder bij elke hap. Want zeg nu zelf, hoe vaak eet jij olijfolie in poedervorm? Juist, nooit!

Etxea maakt kunstwerkjes op je bord

Ook het gerecht dat hierna werd geserveerd, langoustine gebrand, gebakken en als tartaar, was weer te mooi om op te eten. Frisse kleuren die het even kleurrijke bord afspatten. Gelukkig spatten de smaken net zo. Een explosie in je mond waarbij alle drie de bereidingen een compleet verschillende smaakervaring gaven.

Door naar nog meer vis. Dit keer een zeebaarsfilet geserveerd met gebakken mosterd, een crème van biet, krokante ham en een bijzondere Beure Blanc met een touch of mosterd. Een te gek gerecht met een scala aan smaken en structuren. I like! Ik vergeet trouwens he-le-maal te vertellen dat dit heuuurlijke menu (uiteraard) werd vergezeld met even heuuurlijke wijntjes. Zoals de Itasmendi 7. Met unieke Baskische ‘oerdruiven’ en complexe smaken geniet ik hier bijna net zo van als van alle gerechtjes!

Kalf in ‘the spotlight’

Het volgende gerechtje van Etxea zette kalfsvlees in de spotlight. Een kalfslende heb je vast wel eens gegeten, maar ben je ook bekend met kalfstong? Of kalfszwezerik? Kalfswang? Believe me, its goooood! Vooral de kalfswang had een heerlijke zachte smaak en ging perfect samen met de doperwtenmouse, zwammetjes en rode wijn jus.

A perfect ending to a Basque evening!

Terwijl het intussen buiten flink is afgekoeld en we ons in fleece dekentjes hebben gewikkeld verschijnt het dessert op tafel. Een plaatje van rabarber (jahaaa!) en aardbei met een heerlijke dragongel geserveerd met een Xyrus (een zusje van de moscato d’ asti). Een perfecte afsluiting van een perfect diner. Lichte, moderne gerechtjes waarbij er op elk bord één of meerdere speelse verrassingen te vinden zijn.

En my, my, wat is er veel veranderd in dit Haagse horecapand. Van klassiek, maar gerenomeerd, visrestaurant, naar een modern restaurant met speelse Baskische invloeden. Bijzondere kooktechnieken, prachtige (lokale) producten en unieke wijnen maken van Etxea een echte hotspot voor culinair Den Haag. Dus heb je iets te vieren of wil je gewoon een keer nét iets uniekere gerechtjes proeven? Etxea is your place to be!

 

Gegevens

Hooistraat 4a
Den Haag
070 365 8789
http://www.etxea.nl/nl

Openingstijden

Di t/m Vrij: 12.00 - 14.00 uur + 18.00 - 22.00 uur
Za: 18.00 - 22.00 uur

Prijsklasse

€€€