Koffie is hot. Overal ter wereld zie je dat koffie een steeds grotere rol in de horeca gaat spelen. En dan heb ik het niet over alle koffie’s met karamelsiroop, magere melk en slagroom, maar over échte koffie. Koffie die je kunt proeven op dezelfde manier als wijn. Met zure, zoete, bittere of zoute tonen. Bloemig of juist heel erg fris. Elke koffieboon heeft een andere smaak, perfecte maling en eenieder komt op een andere manier tot zijn beste recht. Of dat nu als filterkoffie is of juist als espresso. Maar volgens Stefan Coster van Roast Factory zijn de écht goede koffieplekjes in Den Haag nog niet te vinden. Met zijn bijzondere Colombiaanse én Keniaanse specialty koffie’s hoopt hij van de hofstad een echte koffiehotspot te maken.

Den Haag echt goede koffie laten proeven. Dat is de missie van Stefan Coster, oprichter van Roast Factory. Na jarenlang als barista bij diverse (Rotterdamse) koffiehotspots te hebben gewerkt vond hij dat het tijd werd koffie van kwaliteit naar Den Haag te brengen. “Er zijn leuke initiatieven hoor, maar écht lekkere koffie? Die heb ik in Den Haag nog niet weten te vinden. En ik heb zeker goed gezocht.” Dat is nogal een uitspraak, maar volgens hem is het in Rotterdam wel veelvuldig te vinden..Het ligt volgens hem dus niet aan de Nederlander in totaliteit! Daarom is hij circa een jaar geleden in het diepe gesprongen en is hij geen koffiezaakje begonnen, maar een koffiebranderij! Deze maand komen zijn eerste verpakkingen op de markt en ik ging bij hem langs om te proeven!

Roast_factory

Directe handel is eerlijke handel

Door zelf een koffiebranderij te beginnen heeft Stefan invloed om de inkoopketen in de koffie. Een keten die over het algemeen zeer oneerlijk is. Boeren verdienen nauwelijks een droge boterham terwijl een importeur drie dikke auto’s voor de deur heeft staan. Daar wilde hij graag omheen. “Ik wilde zelf rechtstreeks mijn koffiebonen inkopen. Niet alleen om zo een eerlijke prijs aan mijn leveranciers te kunnen bieden, maar ook om zo de beste en meest bijzondere koffie’s in te kunnen kopen.” Het liefst gaat hij er ook zelf naar toe. Zo ziet hij niet alleen de arbeidsomstandigheden, maar kan hij ook gebruik maken van de kennis van de koffieboer. Zo was hij een paar weken geleden nog bij Meko. Een Colombiaanse koffieboer die al tientallen jaren koffie teelt in het grensgebied tussen Colombia en Ecuador.

Gebrand in Den Haag

Nadat de koffie geïmporteerd is, brandt Stefan de koffie zelf. Een precisie werkje, waarbij hij zijn volle aandacht wil én moet gebruiken. Alleen zo kan hij de beste kwaliteit garanderen. Om die reden heeft Roast Factory ook geen proeflokaal. Zo kan hij zich focussen op waar hij goed in is! En bijzondere koffie branden, dat kan hij zeker!

Bloemig bakkie

Doorsnee zijn de koffie’s van Roast Factory in ieder geval niet. Tijdens mijn bezoek aan zijn kleine branderij heb ik beide bonen getest. We begonnen met de Colombiaanse koffie, van boer Meko. “Het is wel anders dan anders hoor”, kreeg ik nog snel als waarschuwing voordat ik een slok nam. En anders was het zeker. De bittere smaak die ik gewend ben van koffie ontbrak compleet. In plaats daarvan proefde ik citrustonen en veel zuren. Doordat de koffie zó anders was, was ik ook echt bezig met het bepalen van aanwezige smaken. Alsof ik bezig was met een wijnproeverij. Bijzonder omdat ik bij koffie eigenlijk altijd alleen maar denk, lekker of niet lekker. Het tweede Haagse bakkie dat ik voorgeschoteld kreeg was gemaakt van bonen uit Kenia. En kwam het beste tot zijn recht in een filterkoffie. Dus, de koffie werd gemalen, gewogen én het water werd verhit tot precies de juiste temperatuur. Alles met uiterste precisie. Dit glaasje Keniaanse zwarte goud had weer een heel ander smaakpallet. Bloemig en zacht. Ook hier, totaal geen bittere tonen. Ik ben fan én niet alleen omdat ik graag Haagse start-ups ondersteun.

Where to get it?

Wil jij de bijzondere koffie’s van Roast Factory proberen? Dat kan! Op dit moment zijn ze te koop bij Funky House in de Schoolstraat en tijdens diverse marktjes gedurende de zomer. Laat je het koffie zetten liever aan iemand anders over? Ga dan langs bij Collectiv in de Prinsestraat. Hier koop je trouwens ook de koffie per zakje voor thuis. In deze in-store espressobar weten ze perfect hoe ze met de bonen van Roast Factory om moeten gaan! Binnenkort drink je zijn koffie ook bij EMMA The Hague (opening soon!) én bestel je ze op zijn webshop.

 

Gegevens

Te koop bij o.a. Funky House & Collective
-
www.roastfactory.nl

Openingstijden

-

Prijsklasse

€€