Iedereen heeft in zijn (“eigen”) stad zijn/haar “eigen” restaurantjes: de Italiaan op de hoek, de chinees en het restaurant waar je altijd heen gaat wanneer je iets te vieren hebt, waar je weet dat het altijd goed en lekker is. Heel zelden wordt er een restaurant toegevoegd aan zo’n illuster rijtje van “family favorites” . Dan moet je van goeden huize komen! Restaurant Mazie is er zo één!

Door: Tjalling

Een paar jaar geleden, toen ik nog niet zoveel met gastronomie bezig was als nu, kwam mijn vader een tijd geleden thuis met het bericht dat hij een nieuw restaurant had gevonden en dat we daar die avond zouden gaan eten. Sceptisch als ik ben, had ik veel meer zin om te gaan eten bij een van de restaurants die ik kende, waar ik wist wat ik kon verwachten. Een gewoontedier pur sang dus. Na lang discussiëren, mijn vader zijn ‘poot’ stijf houdend, stapten wij met het gezin op de fiets richting het noordeinde en volgden mijn vader naar een klein, verstopt zijstraatje, de Maziestraat, en parkeerde onze fietsen voor restaurant Mazie. Toentertijd was Mazie net open en was het interieur lichtelijk ongeïnspireerd te noemen. Ik herinner de mij de kleine tafeltjes, fletse pastel getinte stoelen en een sobere aankleding nog goed; je begrijpt, geen goed begin van de avond uiteten waar ik mij op had verheugd.

Maar, schijn bedriegt en die avond heeft mijn kijk op het restaurant echter voorgoed veranderd. De gerechtjes die uit de keuken verschenen waren, in tegenstelling tot de aankleding van het restaurant, alles behalve sober. Mooie kleine gerechtjes geserveerd op een moderne, maar eerlijke manier en met een pure focus op smaak en smaakbeleving. Vanaf dat moment is Mazie toegetreden tot mijn lijst je ‘favorieten’. Plekken waar ik blind naartoe fiets op het moment dat ik echt lekker wil eten óf wat te vieren heb natuurlijk. En daar neem ik je maar wat graag mee naartoe!

header-anderen

Mazie all-in-menu

Zo ook enkele maanden geleden, broertjelief was afgestudeerd en wilde dit graag vieren bij Mazie. In tegenstelling tot de eerste keer stond ik dit keer te trappelen om weer eens te gaan genieten van al het heerlijks dat Mazie serveert. Voor de feestelijke avond was ik al even langsgegaan om met Koen Kramer, de eigenaar/maître het menu te bespreken. Appeltje eitje, want om het onszelf makkelijk te maken kozen we voor het “Mazie All-In Menu”: 5 gangen inclusief aperitief, wijnen, water en koffie. Wat wil je nog meer?

Bij aankomst werden wij verwelkomd met een heerlijk glas cava en een rits smakelijke amuses waaronder krokante kippenhuid met gevriesdroogde satesaus; inventief, smaakvol en bijzonder.

Restaurant Mazie

Aan tafel begon het spektakel met 5 waanzinnig uitgebalanceerde gerechten die elkaar perfect opvolgden. Met stip bovenaan stond het tussengerecht: orzo met kreeft in een zachte, romige kreeftensaus. Daarna volgde zacht gegaarde makreel met zoetzure groenten, een superfris en delicaat gerecht waar de vis echt tot een hoger niveau werd getild. Het hoofdgerecht, flank-steak gegrild op de Big Green Egg, smolt ook op de tong.

Een pluim voor de Mazie’s Maitre!

Wie, naast de chef die deze heerlijke gerechtjes op tafel tovert, ook echt een compliment verdient is eigenaar Koen Kramer. Hij straalt gastvrijheid, tomeloze vriendelijkheid en passie uit en weet zijn gasten het echt naar hun zin te maken zonder opdringerig of enige arrogantie uit te stralen. Hij heeft in de afgelopen jaren het restaurant alleen maar weten te verbeteren. Niet alleen de keuken, maar ook de inrichting is ‘van nu’. Sereen wit zonder “stijfjes” over te komen.

Koen heeft ook het sommeliersvak goed begrepen, de wijnen die geserveerd worden bij de gerechten zijn niet alleen zeer goed passend, maar ook leuk gevonden, niet alledaags en inspirerend. Iedere keer loop ik weer naar buiten met het idee iets nieuws geproefd te hebben. Iets waar ik als foodie blij van word!

Ik neem eigenlijk altijd een menu inclusief wijnarrangement wanneer ik ergens voor het eerst eet, zo krijg ik het beste beeld van het restaurant naar mijn mening. Maar mijn grootste ergernis wordt werkelijkheid als het kaasplankje voor mij wordt neergezet en de sommelier aan komt zetten met een glas port. Veel mensen zullen namelijk beamen dat port eigenlijk niet bij alle kazen past. Probeer het maar eens met een frisse geitenkaas uit de loire, gahhh! Daar word je echt niet blij van hoor!  Koen doet het zoals het hoort, bij het kaasplankje worden 3 verschillende wijnen geserveerd; dat maak je niet vaak mee!

Alleen verrassingen op tafel! 

Je gaat niet “even een hapje prikken” bij Mazie, maar je hoeft ook weer niet bijzonder duur uit te zijn want de prijzen liggen op een zeer acceptabel niveau. Vooral gezien de kwaliteit van het eten en de service is het prijs/kwaliteitniveau ongeëvenaard in Den Haag. Het all-in menu zorgt bovendien voor een avond waar je alleen verrast wordt door het eten, en niet door de rekening, iets waar veel restaurants iets van kunnen leren. Ben je op zoek naar een avondje uit, een avond echt genieten van lekker eten en culinair entertainment? Mazie is het bezoek dubbel en dwars waard!

Gegevens

Restaurant Mazie
Maziestraat 10
2514 GT Den Haag
070 - 302 02 86
www.restaurantmazie.nl

Openingstijden

Ma: Gesloten
Di 18.00 - 22.00 uur
Wo — Vr 12.00 - 14.00 uur + 18.00 - 22.00 uur.
Za 18.00 - 22.00 uur
Zo Gesloten

Prijsklasse

€€€