Bøg is het restaurant waar mijn vriendin en ik al een jaar naar binnen kijken en tegen elkaar bleven zeggen: “Hier moeten we echt een keer eten”. Dit komt door de geweldige, minimalistische en onvervalste Scandinavische inrichting. De houten tafeltjes en het gebrek aan poespas en tierlantijnen geeft het restaurant een rustige maar stijlvolle sfeer, passend bij het concept. Na maandenlang langs het restaurant gelopen te hebben, werd ik ter ere van mijn verjaardag uitgenodigd door mijn vriendinnetje om eindelijk bij Bøg te gaan eten. Dat noem ik nog eens een goed cadeau!

Door: Tjalling

Scandinavische eenvoud in interieur en kaart

De kaart is, net als de inrichting, simpel en “straightforward”. Je kan kiezen tussen twee 5-gangen menu’s waarvan er één uit vlees en vis bestaat en de andere totaal vegetarisch is. Beide menu’s zagen er veelbelovend uit, vol met ingrediënten van het seizoen. Omdat we een goed stuk vis of vlees echter wel konden waarderen kozen we voor het eerste menu met bijpassend wijnarrangement.

A snack to start!

De eerste gang bestond uit drie snacks/amuses die snel achter elkaar geserveerd werden: Lijnzaad-crackers met gerookte roomkaas, Oesters met granny-smith, komkommer en zeewatergelei en huisgemaakte Knäckebröd met steak tartare.

Het hoogtepunt van de amuses was toch wel de oester, deze heerlijke Zeeuwse oesters waren gecombineerd met frisse komkommer en groene appel. Fris, met een fantastische ziltige ‘afdronk’. Rondkijkend in het restaurant zag je iedereen genieten van deze geweldige oesterbereiding, een ware ervaring. De steak-tartare smaakte overigens ook heerlijk, echter vroegen wij ons af wat de Scandinavische invloed was op dit gerecht (behalve natuurlijk het Knäckebröd).

Bij de snacks werd trouwens een Aquavit met elderflower-tonic en dille geschonken, een erg leuk en lekker alternatief voor de Gin-Tonic!

Langoustines & Sauvignon Blanc

De tweede gang was een tartaar van Langoustine met structuren van wortel. Wij keken erg uit naar dit gerecht omdat wij beiden een groot fan zijn van langoustine. Helaas viel dit gerecht bij ons niet erg in de smaak, we vonden de wortelcrème erg zoet waardoor deze het gerecht overheerste.  Jammer! De ingelegde, zure worteltjes waren daarentegen ontzettend lekker. Bij dit gerecht kregen wij een frisse Sauvignon Blanc uit de Loire in het glas die helaas niet tegen het zoete in het gerecht kon opboksen, maar verder voortreffelijk smaakte!

Wat overigens ontzettend leuk is aan Bøg is het feit dat de koks uit de keuken komen om de gerechten te brengen en toe te lichten. Op deze manier kun je als gast veel vragen stellen en krijg je een goed én vaak gepassioneerd antwoord. Met name de chef is super vriendelijk en enthousiast!

More fish is yet to come

De derde gang maakte het vorige gerecht helemaal goed. Gebakken scholfilet op een bedje van rauw gemarineerde asperges en een crème van waterkers en aardappel. Daarnaast lag een jonge prei, saus van aardappel en as van gebrande prei (!!). Dit gerecht ademde de Scandinavische keuken en was een ware smaaksensatie! De chef vertelde ons dat in Scandinavië de as van prei vaak als smaakmaker in een gerecht wordt gebruikt, een hele leuke toevoeging dus!

Bij deze gang kregen wij een Vouvray, Chenin Blanc, wederom uit de Loire geschonken. De combinatie van het licht romige gerecht en deze volle wijn was een topcombinatie.

Groenten in de hoofdrol

Het hoofdgerecht was een ware pièce de résistance, een culinair hoogstandje! Hollands kalfsvlees met gedroogde bloemen, knolselderij, bleekselderij en kalfsjus.De combinatie van de zoete knolselderij en het super malse kalfsvlees maakte dit gerecht tot een hoogtepunt. Ook de Duitse Spätburgunder/Pinot Noir die erbij geschonken werd was een schot in de roos.

Wat opvalt bij Bøg is hun vaardigheid om groenten te laten spreken. Alle groentengarnituren smaakten heerlijk en waren vaak het lekkerste component op het bord. Het nodigt uit om de volgende keer eens het vegetarische menu te proberen, ondanks het feit dat ik een overtuigd omni-/carnivoor ben!

Wat trouwens niet onopgemerkt mag blijven is het zelfgemaakte brood met huisgemaakte boter bij Bøg! Wij hadden de keuze tussen wit brood en brood met maanzaad. Absoluut fantastisch!

Kalfsvlees BOG

Perfect sweets

Helaas luidde het hoofdgerecht het einde in van de hartige gerechten. Mijn vriendin en ik worden normaal gesproken nooit echt blij van een zoet dessert (geef ons maar een kaasplankje, of nog liever: een kaaswagen ;-))), maar dit keer werden wij bij hoge uitzondering zeer positief verrast door de heerlijke desserts.

Het begon met een pre-dessert: een parfait van karnemelk met bramen, dit werd heel mooi geserveerd op een bord met droogijs/vloeibare stikstof dat een spectaculair “rookeffect” gaf. De smaak was heerlijk verfrissend en een goede manier om de smaakpapillen een beetje voor te bereiden op het delicate nagerecht.

Dit nagerecht zal mij nog lang heugen, waarschijnlijk was dit een van de lekkerste desserts die ik in tijden heb gegeten! Een combinatie van Elderflower/vlierbloesem, meringue en verse aardbeien. Een super fris gerecht dat niet te zoet was en daarom een perfecte afsluiter van het 5 gangen diner. De wijn; Muscat de Rivesaltes, paste helaas niet erg goed bij het gerecht maar smaakte heerlijk op zichzelf!

Wil je afsluiten met koffie? Bij Bøg krijg je geen standaard espresso of cappuccino aan het einde van het diner. Ze serveren alleen “slow coffee” uit een French Press met bijbehorende friandises.

Conclusie

Bøg staat voor new Nordic cuisine waar de kwaliteit van de ingrediënten centraal staat. De smaken zijn puur en de versheid van de ingrediënten proef je. De chef en de eigenaar proberen de grens op te zoeken tussen moderne technieken en klassieke bereidingen en dit zorgt voor een spannend geheel met mooie pure smaken.

De Deense invloeden zijn absoluut aanwezig, maar liggen er niet te dik bovenop. De bediening is vriendelijk en gepassioneerd en je eet in een ongedwongen atmosfeer die uitnodigt om nog eens terug te keren! Kortom, Den Haag is weer verrijkt met een nieuwe topper!

 

Gegevens

Prinsestraat 130
Den Haag

(+31) 070 406 90 44
https://bøg.com

Openingstijden

dindag t/m zaterdag
18:30u – 23:00u

Prijsklasse

€€€