Het lijkt alweer weken geleden, maar stiekem ligt onze vakantie naar de Filipijnen nog maar vlak achter ons. En oh, oh wat is het er fijn. Drie weken lang zijn we (nog lang niet) het hele land doorgecrosst. In nachtbussen, hele kleine en gloeiendhete tricycles, in best wel kleine vliegtuigjes en op soms ietsiepietsie gammele bootjes. We gingen van rijstterrassen naar hagelwitte stranden en van chocoladegekleurde bergen naar bizarre onderwater taferelen. En hoewel het eten op de Filipijnen nauwelijks om over naar huis te schrijven is, vertel ik jullie toch graag mijn favoriete plekjes, eilanden én activiteiten. en voor je het weet boek jij je ticket to paradise! In deze blog de eerste 2 highlights, Batad & Bohol!

18 miljoen kg rijst uit Banaue/Batad

Je hebt rijstvelden en je hebt rijstvelden. En die vind je op de Filipijnen ook o-ver-al, want, rijst is Pilipino power! Word je (niet zo) groot, maar wel sterk van. De rijstvelden in de “Mountain province” zijn echter van hele andere klassen. Hier is het rijst, rijst en nog eens rijst. Overal waar je kijkt zie je, als je in het juiste seizoen bent, prachtige groene rijstvelden op steile hellingen.

Hoewel je vanuit Manilla eenvoudig met de nachtbus naar Banaue kan komen, is Batad iets minder makkelijk te bereiken. Je komt er namelijk alleen, ja, ook met 38 graden, met de benenwagen. En dat is wel even een challenge. Hoe ver je loopt is up to you. Je kunt namelijk helemaal vanaf Banaue (zo’n 7 uur lopen), maar je kunt ook lekker een stukje met de tricicle en het laatste stukje naar beneden lopen (20 minuten). Die keuze was snel gemaakt. Batad is zo ongeveer precies wat mensen onder ‘authentiek’ verstaan. Dat betekent dat er, terwijl wij het dorp binnenliepen, 5 varkens werden geslacht voor de verjaardag van het dorpshoofd, je slaapt bij iemand thuis, er op zondagochtend 6 uur al gin wordt gedronken en er om de 1,5 meter een haan te vinden is (waardoor je vervolgens zelf ook elke 1,5 uur wakker wordt).

Dit stuk Filipijnen wordt vaak overgeslagen omdat je er 1. niet heen kan vliegen, maar jezelf moet opvouwen in een nachtbus, er 2. geen prachtige witte stranden zijn en zeker geen kraakheldere zee en er 3. totaal geen luxe te vinden is. Maar juist, om die 3 dingen moet je hier echt naartoe. Om de échte, ja daar gaan we weer, authentieke, Filipijnen te zien. Te hiken naar watervallen en uitzichtpunten en ’s ochtends te smikkelen van een vers gekookt stukje varkenskop (ja echt, met tanden en al, bah). Echt. GO!

Je bereikt Bataue met de nachtbus vanuit Manila. Er zijn 2 busbedrijven die je hierheen kunnen brengen. Ohayami en Florida. Beide hebben een eigen busstation in de stad en rijden je dagelijks in circa 6/7 uur richting Banaue. Vanaf hier kun je dus kiezen voor trekkingen of tricycles. 

Bohemian Bohol

Bohol is het thuis van de Chocolade bergen en Tarsiers. The Chocolate Hills zijn kleine, grappige ronde bergjes die er in elke reisgids fantastisch uitzien. Is dat in het echt ook zo? Mwah. Don’t get me wrong. Bohol zelf is prachtig. We hebben om 1 dag bijna 200 km rondgereden op ons scootertje (halllooooo pijnlijke billen). Vanaf Panglao (hét vakantie-eiland voor Chinezen en Koreanen, dus een no-go) reden we langs een prachtige kustlijn, verdwaalde we langs de rivier, namen we heerlijke toeristische foto’s in ‘The man made forest”, bewonderde we Tarsiers (ze zijn zó schattig) en reden we door rijstvelden naar “The Chocolate Hills”. De volgende dag genoten we (nog een keer) van ’s werelds beste stranden en dronken we biertjes bij de beste zonsondergang ooit. Jeetje wat een straf.

Bohol is eenvoudig te bereiken vanaf Cebu (boot), Manilla (vliegtuig), Siquijor of Dumaguette (boot). Waarbij ik je niet zou aanraden op Panglao te slapen (behalve als je van busladingen Chinezen houdt). Zoek een fijn plekje langs de rivier, ga suppen, scooteren en vuurvliegjes kijken. Ben je een duiker? Dan zit je rondom Panglao wel goed. Er zijn tientallen prachtige duikspots. 

In mijn volgende blog over de Filipijnen vertel ik je over één van de beste dingen die ik ook heb gedaan. Een vijfdaagse expeditie met Tao rondom de prachtige (afgelegen) eilanden en stranden van Palawan en de Bacuit Archipelago. Geen elektriciteit, geen stromend water (hallo douchen met een emmer), slapen in hutjes, fantastisch eten, fantastische mensen en vooral fantastisch uitzicht. 

 

Gegevens

--
--
--

Openingstijden

--

Prijsklasse

--