Morgen is het alweer oktober. Voor mij altijd écht het begin van de herfst, maar voor vele ook het begin van bier, bratwurst en dus, Oktoberfest! Bij Oktoberfest denk ik niet meteen aan Nederland, laat staan aan Den Haag. Ik denk aan Duitsland, München of misschien iets dichterbij de grens, Keulen.

Aan grote tenten vol hossende mannen in Lederhosen en vrouwen huppelend in Dirndls. Je weet wel, van die ouderwetse tirolerjurkjes, die eigenlijk net iets te kort en te laag zijn. Tot plezier van mening man uiteraard ;-). Maar wat blijkt, voor een avondje flink hossen en bier drinken uit een literpul hoef je écht niet de grens over. Wat zeg ik, je hoeft niet eens de stad uit! Deutsches Bier voor iedereen. Als dat geen feest wordt?

Der Große Markt

Het grootste, langste en waarschijnlijk meest bekende Oktoberfest van Den Haag vind je in m’n achtertuin. Juist, de Grote Markt. Dit weekend geen iets alternatievere Hagenezen, maar Duitse schlagers, bier, wurst en Gluhwein. Voor het zevende jaar op rij kun je in je Lederhose of Dirndl helemaal van god los. Op of onder een tafel. Enne, niet één, maar twee avonden. Supertoll toch? Want met pullen bier wordt het leven toch een stuk mooier? Zeker als het niet alleen gewoon bier is, maar ook weizen, keller, lager, kriek. Lekker met een Schnitzeltje en al vanaf een uurtje of 12. Hoppakee. Oh én ook niet vervelend. Het is gratis. Oktoberfest, maar helemaal Hollanderproof dus ;-). Kun je daar dus mooi beginnen. Op vrijdagavond en zaterdagavond tot een uur of 23.00.

grote markt

Deutsche Underground

Daarna is het tijd voor Oktoberfest met een iets rauwer randje. We blijven uiteraard in Duitse sferen, maar de hoempapa muziek wordt nu vergezeld door een ander Duits exportproduct. Nee, geen zorgen. Ook hier zal het bier rijkelijk vloeien, maar ik heb het over Duitse techno. Misschien niet iets wat je verwacht bij het woord Oktoberfest, maar zeker wel iets wat hoort bij PIP. Het stukje ‘Duitse underground’ op onze eigen Binckhorst. En ja, Duits, dus Oktoberfest, maar PIP dus techno. Heeft je Dirndl of Lederhosen de Grote Markt overleeft? Dan kom je ook hier gratis binnen. Niet gelukt? Ook een bierpul zorgt voor gratis entree. En die hebben ze op de Grote Markt.. 1 + 1 = 2?

pip

Nog einnnnnn Bier Bitte!

Heb je er op zondag nog geen genoeg van? Of gewoon iets minder zin in drukte, dit weekend niet in Den Haag, and so on, and so on.. Dan kun je je elke week in bierrijke sferen wanen bij Beergarden. Een heuse (indoor) biertuin die zich heeft gevestigd onder het oude stadhuis. Aan de kant van de grote kerk. Beergarden is een initiatief van de ondernemers achter Haagse bekenden als strandtent ‘De Staat’ en afterhours dansplekje ‘De Hoop’. Beide succesfactoren dus dat moet wel goed zitten! Met meer dan 60 bieren op de kaart, van veelal Nederlandse brouwerijen, weet je zeker dat je je hier wel een avondje kunt vermaken!

beer garden

Oder nog eine?

Daar houdt het natuurlijk niet mee op. Wat dacht je van de Beer Bar van onze vrienden van Kompaan? Je moet er wellicht even voor naar de Binkhorst fietsen, maar dan heb je ook wat! Geniet van 20 bieren op de tap, heerlijk BBQ vlees en regelmatig optredens van Haagse en minder Haagse bandjes.

Of loop over de de Bierkade en neem een biertje bij ‘De Paas’. Een gouwe-ouwe, want ze bestaan al sinds 1973. Het voelt ook een beetje oud, zo’n heerlijk bruin café, perfect voor een regenachtige herfstdag. Met 175 bieren op fles en 11 op tap, kun je hier in hibernation ;-). Lekker met een ouderwets stukkie ossenworst en blokje kaas. Heeeeerlijk.

de paas

Allebei net te ver weg? Bij Fiddler of de Rootz heb je ook keuze uit een enorm assortiment biertjes. Kun je van de één naar de ander rollen. Misschien wel zo fijn ;-).

Gegevens

Diverse locaties

Openingstijden

Prijsklasse