Ik ben gek op vis. Toch eet ik het te weinig. Natuurlijk bestel ik in restaurants regelmatig visgerechten, maar thuis? Dan blijft het toch snel beperkt bij een stukje Kabeljauwfilet. Dat terwijl ik eigenlijk alles uit de zee lekker vind. Oesters? Yes, please, laat de dozijnen maar komen. Oktopus? Ik rijd er serieus een blokje voor om. Het enige waar je me eigenlijk niet blij mee maakt zijn de ‘ploffers’ onder de visjes. Ingevroren en ingevaren uit Azië, de Panga en Tilapia. No thanks. Dat is toch ook helemaal niet nodig? Zo met onze eigen prachtige Noordzee hier zo dichtbij? Gelukkig vonden de initiatiefnemers van VISSCH festival dat ook. Die vis uit de Noordzee, die mag best wel eens wat meer aandacht krijgen. En daarom dit jaar alweer de vierde editie van het Scheveningse VISSCH. Met dit jaar in de schijnwerper? Wijting! En nee, ik had er ook nog nooit van gehoord.

Kennismaken met Wijting

Dat mocht ik vorige week al komen doen. Tijdens de preview lunch van VISSCH moest ik ook nog eens zelf mijn handen uit de mouwen steken, maar niet voordat ik van Wim Harteveld, van de Scheveningse Visafslag, alles over Wijting had gehoord. Zo komt Wijting veel voor in onze eigen Noordzee, maar zijn ze op dit moment voor de kust van Denemarken net ietsje groter. En dat is voor een Wijting geen overbodige luxe. Want, de vis heeft misschien eenzelfde kleur en structuur als Kabeljauw, het snijden van een goede dikke moot is bij een Wijting toch net ietsje lastiger.

En dat heb ik zelf mogen merken. Met mijn enorme filtertalent ging ik na instructie van Chef Robert Siedenburg aan de slag. Geloof me. Hier valt nog heel wat wat te leren. Toch toverden we, met wat hulp, in een uurtje een prachtig gerechtje op tafel. Vers gedraaide tagliatelle, met op de huid gebakken Wijting én tempura van Wijting, knapperige asperges en een fantastisch rode wijn saus. En dat op een doordeweekse woensdag. Mag niet klagen toch?

Zelf aan de slag tijdens VISSCH

Gelukkig is zo’n workshop niet alleen voor de foodbloggers onder ons weggelegd. Tijdens VISSCH laten verschillende (Haagse) chefs jou ook kennismaken met de allerlekkerste en misschien wel meest onbekende Noordzee-vis. Doe mee aan een workshop garnalen pellen of fileer zelf een lekker stukje Wijting. Kijken of je meer talent hebt dan ik ;-). Houd je je handen liever schoon? Dan zijn er ook hele fijne kookdemonstraties en natuurlijk een helemaal vis om gewoon lekker op te eten! Wat dacht je van Ceviche  van Wijting? Of vis in combinatie met Chorizo? It’s all there. Gelukkig, zoals ieder jaar, met gezellig deuntje en heerlijke drankjes. Zo kun je het hele weekend heerlijk in de Scheveningse haven vertoeven. Vervelend hé?

 VISSCH vindt plaats van 6 t/m 8 oktober en is gratis toegankelijk. Neem je kids mee? ook dan is er voldoende te doen. Lekker sushi rollen bijvoorbeeld! 

Gegevens

In de grote vissoorteerhal beneden in de Scheveningse visafslag. De entree is aan de straatkant tegenover vishandel Simonis en Roeleveld.

Visafslagweg 1
2583 DM Den Haag
--
http://vissch.nl

Openingstijden

Vrijdag 6 oktober van 17 tot 22 uur
Zaterdag 7 oktober van 12 tot 22 uur
Zondag 8 oktober van 12 tot 19 uur

Prijsklasse

€-€€