Denk jij bij Mexicaans ook vooral aan burrito’s, quesadillas of guacamole? Tortilla’s vol vlees, margarita’s met een lekker zout randje? Allemaal best leuk, maar over het algemeen niet mijn meest favoriete keuken. Hoewel ik enorm kan genieten van pollo con mole, kip met chocoladesaus!, vind ik het overgrote deel van de (Nederlandse) Mexicaanse keuken toch een tikkeltje te vet. Om nog maar niet te spreken over die ene landelijke keten waarbij het vlees naar mijn idee toch echt smaakt naar Sheba. Not my idea of fun. Dat niet alle Mexicaanse gerechten over één kam geschoren mogen worden, bewijst echter Alberto Nol, chefkok bij Restaurant Ruiseñor. Want bij Ruiseñor stap je binnen in een waar smaaklab. Je wordt overdonderd door excentrieke combinaties, bijzondere ingrediënten en ware smaakexplosies. One of the BEST meals I had in a long time!

Emotional cuisine

Alberto groeide op in Mexico waar hij van zijn oma leerde dat eten, en daarmee koken, vooral emotie was. Zo vertelde zij hem dat wanneer het eten te zout was, de chef waarschijnlijk verliefd zou zijn. Was het eten te pittig? Dan was de chef waarschijnlijk boos. Gedurende de jaren waarin hij zijn oma’s traditionele gerechten omtoverde tot nieuwe Mexicaanse klassiekers heeft hij die uitspraak altijd bij zich gedragen. In zijn restaurant aan de Haagse Denneweg, waar hij sinds een circa een jaar de sterren van de hemel kookt, neemt hij je mee op culinaire reis. Een culinaire reis door Mexico, een culinaire reis door zijn leven.

A Mexican surprise

Zoek je graag van tevoren uit wat je gaat eten? Of zijn er een heleboel dingen die je écht niet lust? Dan ben je hier niet aan het goede adres. Bij Ruiseñor hebben ze namelijk geen menukaart. Een feestje bij dit soort restaurants. Waarom? Omdat er anders waarschijnlijk een aantal gerechtjes bij staan, die je niet zo snel zult bestellen. Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet, laten we maar zeggen. Dat neemt niet weg dat dit waarschijnlijk de meest verfijnde, bijzondere gerechtjes zijn. Die je dus eigenlijk juist WEL zou moeten proeven! Alberto Nol heeft daarom een continu wisselend vijf gangen diner. Dat wil zeggen, minimaal vijf, want het kunnen er ook zes, of zoals in ons geval, zeven zijn. Die vijf, zes of zeven gangen zijn exclusief dessert. Daarvan beslis je erna pas of je daar nog trek in hebt. Ook bij de wijnen ontbreekt een kaart. Geen probleem wat ons betreft, want als ik niet weet wat ik eet, kan ik er ook moeilijk een passende wijn bij zoeken.

Foto: Ruiseñor

Een pallet aan geuren, kleuren en smaken

We beginnen met een ei in bloemvorm, geserveerd met pinda’s, Mexicaanse groene kruiden, een spicy tomatensalsa en een huisgemaakte tortilla. Hoewel de smaken simpel klinken, zorgden ze ervoor dat ons smaakpallet direct op scherp stond. Een fantastische binnenkomer waarna we al snel door gingen naar de nectarine met Japanse schizo, gezouten karamel en een zurige chutney. Het kleurige pallet zag er niet alleen fantastisch uit, maar was, in combinatie met de geserveerde wijn werkelijk YUM. Terwijl we discussiëren over het verloop van de avond, wat zou ons nog allemaal te wachten staan, stond het volgende gerechtje alweer op tafel. Dit keer een moderne versie van een Margarita. Deze raspberry Margarita werd namelijk geserveerd met een oester. Een ware lust voor oog en mond.

Ruisenor

Elk gerecht proeven we keer op keer opnieuw. Om nieuwe smaken te ontdekken. Om opnieuw versteld te staan. Want het gaat werkelijk alle kanten op. Gerechtjes die je blijven verbazen door de complexiteit en de fijne balans.

Dromen

Zoals elke Latijns-Amerikaanse man houdt Alberto van vrouwen. Het is dan ook niet vreemd, dat de verhalen over zijn gerechten voornamelijk over vrouwen gaan. Niet alleen zijn oma, maar ook zijn moeder, geliefdes en andere belangrijke señorita’s passeren de revue. De verhalen óf de dromen van al deze vrouwen heeft Alberto vertaald in de meest geraffineerde gerechtjes. Zoals de droom van Katja, welke als volgende geserveerd werd. Een ceviche met peer, krokante mais en schuim van Madagascar vanille. Deze werd gevolgd door de absolute favoriet van de avond. De pulp. Octopus. Werkelijk waar de zachtste octopus die ik ooit heb gegeten. Gecombineerd met een inktzwarte polenta, een kruidige korianderolie en crispy Mexican noodles smolt elke stukje in mijn mond. Werkelijk wow.

The story continues

Hierna verschenen nog drietal gerechtjes op tafel.  Waaronder een gekonfijte kabeljauw, met Mexicaanse besjes en een witte mole. Volgens onze charmante gastheer de enige mole die niet bestaat ;-). Een confit de canard, met een huisgemaakte cola (ja zelfs de cola)-tequilasaus en een boterzachte Angusbeef met Chinese spinazie, edame boontjes en panchetta.

Keer op keer worden we verrast door de diversiteit aan smaken, de prachtig opgemaakt borden en de excentrieke combinaties. Ruiseñor belooft je een culinaire reis en niets is minder waar. In slechts enkele uren ben je vele ervaringen en verhalen rijker.

 

We sluiten het diner toch nog af met een dessert. Niet omdat de zeven gangen niet voldoende zijn, niets is minder waar, maar omdat we onze nieuwsgierigheid niet kunnen onderdrukken. Zouden ze het niveau van het verrassingsmenu vast kunnen houden? Op tafel verschijnen twee verschillende desserts; een geitenyoghurt met dulce de leche ijs en Mexicaanse dulce, en een Mexicaanse variant op de soep anglaise. Compleet met spongecake, rode wijn saus en een sorbet van rode wijn. Beide verrukkelijk, maar de dulce de leche was overduidelijk favoriet. Want ja, dulce de leche!

Wat mij betreft is Ruiseñor één van de betere restaurants in Den Haag op dit moment. Anders dan anders, met bijzondere smaken én een chef vol passie. Dat niveau brengt wel een prijskaartje met zich mee. Voor het verrassingsmenu betaal je €44,00. Niets gek zul je denken, maar het gevaar zit hem in de wijnen. De prijzen van de wijnen zijn minder inzichtelijk en wij rekenden dan ook meer af voor onze drankjes dan voor het eten. Een klein ontwikkelpuntje (+ beter licht zodat m’n foto’s er beter uitzien ;-)). Creer ook een vaste prijs voor een bijpassend wijnarrangement zodat gasten financieel gezien weten waar ze aan toe zijn. Anders dan dat is Ruiseñor een échte aanrader voor iedereen die van bijzondere ingrediënten en ware smaakexplosies houdt!

 

 

 

Gegevens

Ruiseñor
Denneweg 120 A
Den Haag
070 514 7049
www.ruisenorrestaurant.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 18.00 - 22.00 uur.

Prijsklasse

€€€