Als je me ergens blij mee kunt maken dan zijn het wel asperges. En kreeft. Ennnn lamsvlees. Toen ik vorige week dan ook een mailtje van Slow Food Den Haag kreeg over eenmalig voorjaarsmenu bij Brasserie Buitenhof met niet één, niet twee, maar alle drie deze ingrediënten liep het water me direct in de mond.

Ik reserveerde direct. Tijd om te twijfelen was er überhaubt niet, want, zoals bij veel Slow Food activiteiten, was het een spontane actie en wel de dag erna.

De chef en de maitre hadden er overduidelijk net zoveel zin in als ik, want we werden enthousiast ontvangen met heerlijk brood & de eerste van een viertal Duitse wijnen. Duitse wijnen vind ik altijd zo’n ondergeschoven kindje. Ze zijn heerlijk, maar vaak met weinig poespas en zonder de ‘Franse arrogantie’.

Maar goed, hoe lekker en bijzonder de wijnen ook waren, ik kwam voor het eten! Polderhoen & Oosterschelde kreeft met een salade van Hollandse asperges, verse doperwtjes en geroosterde cashews was de eerste heeeerlijke gang. Alle smaken completeerde elkaar zo enorm goed! Het was trouwens ook de eerste keer dat ik dit jaar asperges at. En dan kan ik er altijd extra van genieten!

kreeft

Daarna gingen we verder met nog wat favorietjes. Oeuf Benedict mét spaghetti van Hollandse asperges en jus van morilles en truffel. Dus. Kan er nog meer lekkers op één bord? I don’t think so! De klassieke Hollandaise saus, maar dan met truffel & morilles was goddelijk. Ik denk dat ik van die jus wel een bordje leeg had kunnen lepelen. No problem.

Vervolgens werd er een trio van Wiedenlam geserveerd. Wiedenlammeren zijn best een beetje bijzonder. Alléén lammeren die in het natuurreservaat De Wieden in de kop van Overijssel door Jan de Boer zijn gefokt, mogen de naam Wiedenlam dragen. Van elk lam houdt hij vanaf de geboorte een “paspoort” bij. Alle Wiedenlammeren zijn gegarandeerd hormoonvrij en hebben een ‘vrij’ leven gehad. Tijdens dit diner deed de chef er alles aan om zoveel mogelijk vlees te gebruiken. Van kop tot staart zeg maar. Dit resulteerde in een lamszadel met ansjovis, lamskotelet met zilte groenten en lamsworstjes met witte bonen en gebakken lever. Vrij uitgesproken smaken als je het zo bij elkaar ziet. Maar op het bord was het geheel perfect in balans en kon ik echt geen puntje van kritiek vinden. Het lamszadel was wel écht m’n favoriet van de avond. By far.

De avond sloten we af met Lambada, nee niet die het dansje ;-), aardbeien mét Panna cotta, witte chocolade en creme crue. Ik heb nog net niet het bakje uitgelikt.

Aardbeien Lamada

Ik ben iemand die intens gelukkig kan worden van lekker eten vol mooie ingrediënten. Na deze avond had ik dan ook een smile van oor tot oor. Het eten was fantastisch. Net als de service, waar ik eigenlijk niks meer overhad gezegd, trouwens. Mijn enige puntje van kritiek is de sfeer. Brasserie Buitenhof is zo’n restaurant waar ik zelf, zonder aanleiding of reservering, niet zo snel binnen zou stappen. Ondanks de grappige teksten aan de muur is de inrichting wat kaal & sfeerloos. Dat is jammer,  want zo’n keuken verdient een inrichting die diezelfde kwaliteit uitstraalt. Desalnietemin zou ik je zeker aanraden hier snel te gaan eten!!

Gegevens

Brasserie Buitenhof
Kettingstraat 1b
Den Haag


www.brasseriebuitenhof.nl

Openingstijden

Maandag gesloten.

Prijsklasse

€€