Ik ben een echte koffieliefhebber. Of, misschien beter, een koffie addict. Ja echt, zo ééntje die bijna haar ogen niet open krijgt voordat er een kop heerlijk geurende, en vooral sterke, koffie voor haar neer wordt gezet. I love (and need) it. Als coffee lover kan ik je prima vertellen dat je een cappuccino met melk vol bubbeltjes en opgeschept met een lepel écht heul vies is en dat een espresso macchiato eigenlijk veel lekkerder is. Maar ga je het hebben over de verschillende koffiebonen, melanges, zetmethodes of zelfs het branden van koffie, dan weet ik helemaal niks. Nul. Noppes. Nada. Tijd om daar verandering in te brengen tijdens één van de koffieworkshops van Capriole Café.

Kennis maakt blij

Ken je dat? Dat gevoel dat alles leuker wordt naarmate je er meer over leert? En dan bedoel ik natuurlijk voornamelijk de leuke dingen, zoals in my case, wijn. Vroeger, (afgelopen vrijdag lang geleden genoeg?) zat ik gewoon lekker glaasjes witte of rode wijn te slurpen. Uiteraard gewoon lekker, maar, als we toch heel even eerlijk zijn, ik ben wijn veel meer gaan leren waarderen toen ik er meer over leerde. Gelukkig was dat al tijdens de Hotelschool en de afgelopen 10 jaar (jeetje ik word echt oud) heb ik stevig aan de weg getimmerd wat betreft mijn wijnkennis. En hoewel je nooit genoeg wijn kunt drinken (toch?), vond ik het tijd mijn drankenkennis ietwat te verbreden. Tijd voor koffie. Want koffie, hoe maak je dat heerlijke donkerbruine drankje nu eigenlijk?

4 soorten workshops over koffie

Capriole café kwam als geroepen. Want als biologische en fair trade koffiebranderij  (jij kende ze zeker alleen van de hamburgers hé?) weten ze daar ALLES over koffie. Kennis die ze graag met jou en mij willen delen. Zo leren ze je tijdens de workshop koffie cuppen alles over de verschillende smaken die koffie heeft. Je gaat, 1,5 uur lang, professioneel verschillende koffies proeven en beoordeelt die op smaak, aroma en bijvoorbeeld zuren. Scoor jij ff punten als je de Aroma Rood van je schoonmoeder perfect kunt omschrijven na het volgende familiediner! Begin je liever bij de basis of wil je juist leren over hoe jij de perfecte koffie, cappuccino of espresso zet? Ga dan voor de koffielezing of de workshop Barista!

Roast that coffee

Ik ging zondag tijdens The Hague Food Festival voor de workshop koffiebranden met de enige echte Giancarlo Matarazzi. Na een bijzonder kopje Victory Boogie Boogie, geheel in stijl geïnspireerd door de werken van Mondriaan, gingen we met een espresso Flores naar boven. Met die Flores, één van de huismelanges van Capriole gingen we verder aan de slag. Want hoewel ik al had kunnen lezen dat de Flores uit 100% Arabica bonen uit Peru én Sumatra bestaat, had ik geen idee hoe het brandproces invloed had op de uiteindelijke smaak van de melange. Geloof we me, er komt een heleboel theorie bij kijken. Broodfases, first crack (nee niet de drugs), second crack en nog vele andere punten die je in een split second moet zien te herkennen.

Capriole Flores voor thuis

Trust me, als je koffie een klein beetje interessant vindt, vind je dit ook errug boeiend! In feite leer je in deze workshop (theoretisch) zoveel dat je thuis ook met een houtskoolvuurtje en een wok aan de slag zou kunnen. Gelukkig hebben ze bij Capriole betere middelen. We sloten de workshop dan ook af met het branden van onze eigen Flores melange. Met de enorme Giesen brander, branden we 6 kg bonen en zagen daarbij alle fases van het brandproces voorbij komen van first crack (inclusief het geluid van popcorn) tot het kleuren van de bonen. Alles in slechts een luttele minuten.

En nu?? Nu drink in een lekkere, zelfgebrande Flores aan mijn eigen keukentafel. Geloof me, veel lekkerder hoor, zo’n zelfgebrande koffie. Je proef de intensieve arbeid ;-). Toch ben ik nog niet klaar, want hoewel ik nu weet hoe koffie gebrand wordt en wat nu juist voor die bitterheid zorgt, weet ik nog lang niet genoeg over koffie. Next? Ik denk Coffee cupping!

Wil jij ook meer weten over koffie? Volg dan een workshop bij Capriole Café! Meer informatie over de vier verschillende workshops vind je hier!

 

 

Gegevens

Capriole Café
Fokkerkade 18
2516 CC DEN HAAG
(070) 701 10 10
http://capriolecafe.nl

Openingstijden

Dagelijks geopend van 09:00 - 23:00

Prijsklasse

€€