Een weekje geleden kreeg ik een mailtje van Jana. Of ik haar producten een keertje wilde proberen en proeven. Nou zeg ik daar nooit nee tegen, maar ik vind het altijd wel leuker om ook het verhaal achter de producten en in dit geval de bakker te horen. Jana is namelijk het gezicht achter Jana Lekker. Een échte Duitse bakster die al haar energie en liefde stopt in het bakken van Duitse broden en pretzels. Nou, hoe sluit je een weekend vol Oktoberfesten beter af dan met een tafel vol met pretzels.

Jana

Maandag was ik bij Jana Lekker uitgenodigd. Ik ging op zoek naar een bakkerij op het Tesselseplein in Scheveningen. Dat kon ik echter doen tot ik een ons woog, want ik was bij Jana thuis uitgenodigd. Eenmaal binnen werd ik hartelijk ontvangen door Jana en haar dochter Lisa. En door een tafel vol met pretzels. Er was echt werk van gemaakt!!

Pretsels

Onder het genot van een kopje kruidenthee en een eerste stukje zoute pretzel vertelde Jana dat ze sinds een jaar haar producten verkoopt aan consumenten en de Haagse horeca. Lachend verteld ze met een heerlijk Deutsch accent: “Ik ben twintig jaar boekhoudster geweest, maar eigenlijk wilde ik altijd al bakken. Toen ik een tijdje ziek ben geweest besloot ik daarna toch mijn traum achterna te gaan en eindelijk te beginnen.”

En met succes! Terwijl ik dit keer een stukje heerlijk stevig landbrood eet vertelt ze dat ze eigenlijk nooit iets aan marketing doet of heeft gedaan, maar dat ze de bestellingen bijna niet aan kan. Ze levert op dit moment slechts aan een een handvol horecazaken, zoals bijvoorbeeld het pop-up restaurant Zeevlam. “De eerste keer dat ze mijn brood serveerde, zaten we zelf ook in het restaurant te eten. Ik was zo zenuwachtig, ik wilde bijna bij iedereen aan tafel gaan vragen wat ze van het brood vonden. In plaats daarvan hield ik de tafels goed in de gaten” zegt Jana.

pretsels 2

Tussendoor lieten de dames me van alles proeven. Zo hadden ze ‘Lebkuchen’. Van die schattige hartjes die ze in Duitsland altijd eten tijdens de feestdagen. Het heeft iets weg van ontbijtkoek, maar ook van taai taai. Herlich! Ook waren ze bezig met het testen van zoete pretzels. Dus zonder de zout korrels, maar met wat gekarameliseerde suiker. Best wel lekker. Zou nog lekkerder zijn met een laagje echt Deutsche Nutella naturlich ;-).

Als we verder praten vertelt Lisa dat consumenten in Den Haag Jana inmiddels ook weten te vinden. Lisa weet te vertellen dat er in de hofstad circa 10.000 Duitsers wonen. “Toen we net naar Nederland waren verhuisd, mistte ik het Duitse brood zo erg. Nederlands brood kun je helemaal fijn drukken en het vult niet.” zegt Lisa. Dat ze daarin niet de enige is, bewijst het aantal bestellingen dat Jana dagelijks uit de weide omgeving binnenkrijgt. Alle producten van Jana zijn vrij van conserveermiddele en ze kan zelfs glutenvrij bakken. Er is zelfs één klant die er speciaal elke maand vanuit Breda naar Scheveningen rijdt. Jana is een hit!

Daarom hebben de dames grootse plannen. Iedereen in Scheveningen en Den Haag moet kennismaken met hun authentieke Duitse producten. Het is nu wachten op het vinden van de perfecte locatie. Het liefst in de Keizerstraat, want Scheveningen is toch wel favoriet. “Daar komen ook altijd veel Duitse toeristen en die kunnen hun ‘thuis’ toch altijd maar lastig thuis laten.” De Bretzelfabriek, zoals de Duitse bakkerij volgend jaar moet gaan heten zal niet alleen brood en ‘Bretzel’ voor thuis verkopen. Maar zal ook ruimte bieden voor ontbijt & lunch en taart. Want tegen een Deutsche Sachertorte zegt toch niemand nee?

Het zal nog even duren voordat iedereen eenvoudig van het brood en de pretzels van Jana kan genieten. Maar het is zeker de moeite waard om voor die tijd alvast een hapje te gaan eten bij bijvoorbeeld Zeevlam (sowieso doen!). Mocht je daar niet op willen wachten, ik kreeg ongeveer een jaarvoorraad pretzels en landbrot mee naar huis. M’n vriezer ligt dus vol ;-). Oh, nog één laatste dingetje, Jana verzorgt ook catering. Niet alleen brood, maar ook allerlei traditionele Deutsche gerechten zoals Spätzle en Knödl. Dat maakt elk Oktoberfest of Tirolerparty toch compleet?

Jana heeft nu alleen een webshop, maar je kunt ook dingen bestellen via haar Facebookpagina. Heb jij een Deutsche guilty pleasure die je heel graag in Nederland wil eten? Jana maakt het met liefde voor je klaar!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

Prijsklasse