Terwijl ik dit schrijf is het vroeg, 5:50 op donderdagochtend. Wat een achterlijk tijdstip om aan een blog over sushi te werken denk je misschien, maar de afgelopen dagen zijn nogal druk en soms ook heftig geweest. Dit weekend vierde ik een fantastisch feestje op Lowlands, gister werd m’n opa begraven. Zo zie je maar, een lach en een traan gaan vaak hand in hand.

Je zult begrijpen, het feit dat we vorige week plots onze vakantie naar Colombia om hebben gezet naar een vakantie op Curaçao was ineens nog de enige juiste keuze. En daar vliegen we, na een mooi afscheid gisteren, dus straks naartoe. Toen ik gisteravond moe m’n bed ik dook kon ik een ding niet loslaten. Heel Nederland was deze week in de ban van de onhygiënische sushirestaurants en ik had er niks over geschreven? Dat kon écht niet. En zo het geschiedde ;-).

A sushi ‘loving’ country in distress

Stiekem moest ik een beetje lachen toen de uitslag van de consumentenbondtest over all you can eat sushi restaurants naar buiten kwam deze week. Iedereen leek geshockeerd. Maar als je er nu even écht goed overga denkt, en ook gelijk even denkt aan hoe je de afgelopen jaren hebt zitten bunkeren bij Sumo (die in de Prinsenstraat kreeg een rapportcijfer 3,2) of Shabu Shabu? Heb je er dan echt vertrouwen in gehad dat de producten van goede kwaliteit waren en dat er, in een belachelijk hoog, moordend tempo, ook nog eens schoon en hygiënisch gewerkt werd? Of was je misschien net als ik en kneep je een oogje dicht? Net als wanneer je ’s nachts (met een drankje teveel op) een pizzapunt bij Manhattan ging halen? Juist.  Veel voor weinig betekent helaas vaak niet dat je de beste kwaliteit kunt én mag verwachten. Mag je verwachten dat het schoon is? Ja, dat denk ik wel. We leven in het land der regeltjes en voor het minste geringste krijg je een boete. Strengere controle op HACCP zou geen overbodige luxe zijn.

Waar dan wel?

Maar wil je nu een keer écht sushi eten? Niet zo’n klef stukje rijst met ingedroogde zalm? Dat kan prima in Den Haag hoor, écht! Het is niet onbeperkt, maar zeg nu zelf, is onbeperkt essentieel wanneer je gaat eten? Of worden we er alleen maar hebberig van en bestellen we eigenlijk een bordje of 3 teveel? I know I do ;-).

De Sushimeisjes

De Sushimeisjes beginnen in Den Haag zo langzamerhand een begrip te worden en ik sta te springen om ruimere afhaaltijden. Want, de Sushimeisjes hebben geen restaurant, maar verzorgen wel de lekkerste dagverse sushi die met liefde bereid wordt. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag kun je op Vondelstraat 14 de lekkerste rainbowrol’s, californiarol’s en heerlijke sashimi afhalen. Echt, haal hier vanavond sushi en vertel me waarom je ooit nog eens bij de Sumo’s van deze wereld zou willen eten?

www.desushimeisjes.nl

ONI

Hier, bij de buurman van de zo slecht beoordeelde Sumo, eet je sushi zoals het is bedoeld. Bij dit typische Japanse restaurant eet je de lekkerste, meest verse sushi. Niet alleen voor maki’s, nigiri’s en sashimi ben je hier aan het juiste adres, maar ook voor de traditionele Bento box. Een typische  Japanse lunchbox gevuld met de smaken zoet, zout, zuur en bitter in de smaken vis, vlees of vegetarisch. Denk bijvoorbeeld aan een Seafood Bento of een Chicken teriyaki Bento. Het kwaliteitsniveau, maar ook het prijsniveau bij ONI is aan de hoge kant. Houd daar dus rekening mee!

www.oni-restaurant.nl

Oni

SET CAFE

Dit kleine, schattige Japanse eettentje vol Hello Kitty heeft zich een beetje verstopt in de Schoolstraat, maar is zeker de moeite waard. Naast heerlijke verse sushi vind je hier traditionele Japanse hotpots of een Hello Kitty High Tea. Een hello kitty theepot, met hello kitty koekjes en hello kitty sandwiches. Meine gute. Stiekem best hilarisch. Lekker? Geen idee, de sushi in ieder geval wel!

www.setcafe.nl

De tips hierboven zijn slechts een greep uit het aanbod want in menig restaurant met een goede keuken kun je tegenwoordig een goede sushirol bestellen. Zoals bijvoorbeeld bij Wicked Wines op het Anna Paulownaplein. Zijn er sushitenten die écht niet in deze lijst mogen ontbreken? Geef het dan even door en ik plaats ze er misschien wel bij!. Waar ik bij sushi heilig van overtuigd ben is het feit dat kleinschaligheid key is. De sushirollen moeten vers voor je worden gemaakt en niet al sinds 11 uur ’s ochtends in de vitrine hebben liggen wachten. Wat denk jij? Is de test van de consumentenbond het einde van de sushi vreetcultuur in Nederland? Of zit jij volgende week gewoon weer een bestelformuliertje vol weg te werken? And if so? Why? Ik ben benieuwd!

Op het moment dat jullie dit lezen zit ik waarschijnlijk al in het vliegtuig richting Caribisch gebied. Een kleine social media detox is daar wel op z’n plaats dus ik zal beperkt bereikbaar zijn en de komende 12 dagen ook niet schrijven. Daarna begint het normale leven weer en ga ik mijn best doen structureler en vaker te schrijven. Te beginnen met TREK om 10 september in het Westbroekpark. Zie ik jullie daar?

GegevensOpeningstijden

Prijsklasse