Ik ben al eventjes terug, maar één van mijn eerste verre vluchten als stewardess (aka smurf) ging naar Buenos Aires. Een stad die tijdens mijn backpackreis van vijf maanden (een jaar of vijf geleden), al mijn hart heeft gestolen. Hoewel ik een zwak heb voor heel Zuid Amerika zou ik in deze Spaanstalige metropool zo kunnen wonen. Je kunt je dus ook voorstellen hoe wild enthousiast ik was toen deze reis op m’n rooster verscheen. Én, laat dit nou ook nog eens één van de langste reizen zijn! Ik ging negen dagen weg en had maar liefst zes dagen vrij. Dat kun je toch bijna geen werk meer noemen?

Argentinië, land of many many steaks

Waar ter wereld eet je de beste steaks? In ieder geval ergens op het Zuidelijk Halfrond. En Argentinië, dat staat hoog op de lijst. Overal zie je fijnste parrillas (bbq’s) en de mooiste steaks. Een werkelijke droomwereld voor iedere carnivoor. Of je nu een fijne ossenhaas, een goed dooraderde rib-eye of juist een lekker stukje bloedworst wil. BA heeft het allemaal! Maar, waar moet je nu zijn? Er zijn sowieso een aantal wijken waar je heel erg fijn eet. En borrelt. Zoals bijvoorbeeld Palermo. Één heerlijke hippe wijk waar je perfect kunt stappen, kunt eten en van wijntjes kunt genieten.  Must go’s voor steak: La Cabrera en Don Julio! Ook erg lekker én goedkoop; Choripan! Een heerlijk gekruid, druipend chorizoworstje op een knapperig broodje. Perfect hangover food I tell ya!

Vino, vino en nog eens vino!

Nog iets anders waar Argentinië beroemd om is. De heerlijke, maar ook betaalbare rode wijnen. De meesten komen niet uit de buurt van Buenos Aires maar uit de streek Mendoza. Een super fijne regio waar je op je fietsje van wijnhuis naar wijnhuis kunt touren om zo op zoek te gaan naar de allerlekkerste wijn. Helaas zat een tripje naar deze, iets noordelijker gelegen, stad er dit keer niet in. Hoewel, helaas? In Buenos Aires serveren ze namelijk ook heerlijke wijnen voor een appel en een ei. Fantastische Cabernet Sauvignons en voortreffelijke Malbec’s (we hebben van Malbecen zelfs een werkwoord gemaakt ;-)). Wil je écht een goedkoop wijntje? Ga dan naar één van de vele empanadabarretjes (inclusief super schattige oude mannetjes). Zien er meestal van buiten niet mega spetterend en denderend uit, maar als je een goede vindt, zitten ze rond lunchtijd wel bommetje vol. Je eet er de lekkerste empanadas con jamon y queso (ham en kaas), carne (gehakt), of pollo (kip) en besteld er vervolgens voor een eurootje of 5/6 een perfect rood wijntje bij! Let wel op, de meeste Argentijnse wijnen zijn niet heel stevig. Houd je daar net als ik wel van, vraag dan om een vino mas fuerte. Ben je ongetwijfeld gelukkig!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is.. een verborgen bar!

Kun jij er ook zo blij van worden als je weer een nieuwe hotspot hebt gevonden? Zo ééntje waarvan je het gevoel hebt dat je een onontdekt pareltje hebt weten op te speuren? Dat gevoel wordt alleen maar groter wanneer je een verborgen bar of restaurant binnen bent weten te komen. Toen ik Buenos Aires op m’n rooster had staan hoorde ik al direct, ‘dan moet je naar de bloemenbar’! De bloemenbar bleek ‘Floreria Atlantico’ te zijn. Een bloemenwinkel aan de buitenkant met, wanneer je de koelceldeur open deed, een cocktailbar en restaurant in de kelder. Heerlijke cocktails en pulpo (octopus). Daar word ik al heel gelukkig van,  doe daar het gevoel dat je bij een ‘underground society’ hoort en het plaatje is compleet. Floreria Atlantico is niet de enige ‘hidden bar’ in BA. Frank’s Bar is bijvoorbeeld bekend bij het grote publiek en Ocho70Ocho ook. Wat mensen echter niet weten is dat er bij die laatste, weer een ‘secret bar’ in de ‘secret bar’ zit. Surprises surprises. I like it!

Zoeter dan zoet!

Dulce de Leche. Zoetheid van melk. Een caramelcreme die ooit, per ongeluk, is ontdekt door de huishoudster van een oud legerleider. En oh my, wat had zij een succesnummertje te pakken. Jaren later is het één van Argentinië’s favoriete etenswaren. Mierzoet, maar oh zo lekker. Je vindt het overal. Bij het ontbijt, op je churros, als ijs én in alfajores. Die alfajores, die zijn bij ons weer net iets minder bekend. En dat is jammer (alhoewel, niet jammer voor de lijn), want deze chocolade bommetjes gevuld met biscuit én dulce de leche zijn bizar lekker. Mijn laatste pesos zijn er aan opgegaan en ik heb menig vriend en vriendin er intens gelukkig mee gemaakt. Must try dus!

Wil je liever ergens een taartje gaan eten (met dulce de leche als het even kan)? Ga dan naar Pani. Een kleine keten die zich op een paar plekken in Buenos Aires bevindt (waaronder in Palermo en naast het kerkhof van Recoletta (die met Evita Perron)). Hier eet je niet alleen de lekkerste, maar ook de meest enorme taarten. Ik kreeg circa 1/5 op waarna het nog leek alsof de taart volledig in takt was. Tipje; delen én ontbijt & lunch overslaan ;-)).

Niet food gerelateerd, maar wel errug leuk!

Buenos Aires is heerlijk om rond te lopen. Zelfs nu het winter is kun je genieten van street art in Palermo, de fantastische zondagmarkt in San Telmo, of de gekleurde huisjes van La Boca. Op donderdagmiddag moet je even een kijkje nemen op Plaza de Mayo. Hier vind je week in week uit de ‘Dwaze Moeders’ die opheldering vragen over hun verdwenen kinderen. Bijzonder op te aanschouwen. Ben je daar toch, loop dan ook even naar de breedste avenida ter wereld. De Avenida de 9 Julio. Het duurt je zeker een aantal minuten om deze over te steken. Ga ook zeker naar Fuerza Bruta. Een (bijna) dagelijks gegeven show in Recoletta. Heeft iets weg van Cirque de Soleil, maar dan met een veel rauwer randje. Je valt van de ene verbazing in de andere. Werkelijk fantastisch! Ben je nog jong (of wat minder jong) ga dan ook écht een avondje dansen. Doe wel eerst een middagdutje want het uitgaan in Buenos Aires begint niet voor 2 a 3 uur! Je kunt dan wel weer tot een uur of 9 a 10 door. Dat dan weer wel ;-).

Maar vooral, neem je tijd voor deze fantastische stad. De vervallen pracht en praal. Het heerlijke eten. De fijne mensen en een nieuwe ontdekking om elke hoek! Disfrutate!

 

 

 

 

Gegevens

--
--
--

Openingstijden

--

Prijsklasse

--