Dinsdag zat ik met een biertje op de kade van de trekvliet. Heerlijk in de zon, prachtig industrieel uitzicht en het rustgevende geluid van breekhamer op de achtergrond. Whut? Ja, heel rustgevend was het niet, maar wel inspirerend. Ik zat namelijk op de kade bij de nieuwe, nog volledig in de steigers staande, brouwerij en proeflokaal van Kompaan.

Ken je Kompaan niet? Geen goede zaak als je uit Den Haag komt. Kompaan is namelijk een echte Haagse brouwerij die in 2010 is opgestart vanuit de achtertuin van Jeroen van Ditmarsch. Samen met kompaan Jasper Langbroek, die ik sprak, liep hij tegen de ‘bijna 30 muur’ aan. Op zo’n punt staan dat je denkt, wat wil ik nu echt en dan ook nog, nu of nooit. Want, zo weet iedereen die 30 is geweest of dat bijna is, het is een leeftijd van keuzes maken.

Al barbecueënd, bier drinkend en brainstormend over ‘de zin van het leven’ kwamen ze tot de conclusie dat ze, net als ik, enorm blij en gelukkig werden van eten, drinken en gezelligheid. De hersenspinsels gingen over en weer. Een slijterij beginnen, ambachtelijke worsten maken of een eigen wijnhuis starten? Het werd, op die avond wellicht heel letterlijk voor de hand liggend, bier. Startende in hun eigen huis ontdekte ze dat bier maken eigenlijk net als koken is. Mooie, pure ingrediënten zijn belangrijk. Uiteraard. Maar daar houdt het niet bij op. Want als je die mooie, pure ingrediënten vervolgens te heet verhit, of de verhoudingen kloppen niet, dan kunnen die ingrediënten nog zo mooi en puur zijn, maar de smaak is toch écht verpest. Met alleen kennis en producten red je het dus niet. Wat je wel nodig hebt is passie en talent. Of zoals Jasper het noemt, fingerspitzengefühl. Dat de heren dat ook daadwerkelijk hadden konden ze van tevoren never nooit niet ruiken, maar het vertrouwen was er. Dat stond vast.

buiten

Ze bleken talent te hebben én, ook niet onbelangrijk, begonnen op het juiste moment. Net voor de grote vloedgolf mannen met baarden die zich ineens allemaal ‘bierbrouwer’ noemde waardoor we nu België overtreffen als land met de meeste ‘bierbrouwerijen’. Nu, 5 jaar later, groeien ze hard. Vooral in Den Haag, maar ook in steden als Utrecht en Nijmegen zijn hun bieren in slijterijen en biercafé’s terug te vinden. Zelfs de Nederlandse retail heeft ze in het vizier. En hoewel de retail natuurlijk zorgt voor het afzetten van grote volumes geloven de kompanen dat het belangrijk is om hun bier speciaal te houden. Zo kun nu bijvoorbeeld twee van hun huisbieren kopen bij Albert Heijn, maar moet je voor de overige toch echt naar de speciaalzaak. Waarom? “Slijterijen en speciaalzaken geloofde vanaf het begin in onze bieren en namen samen met ons risico, dat moet je blijven waarderen en belonen. En dat doe je dus niet door je volledige assortiment via de retailreuzen aan te bieden” geeft Jasper aan.

Jeroen en Jasper

Een balans tussen die twee, en daarmee volume en ambacht, is essentieel voor het succes van een brouwerij als Kompaan. Dat juist die ambacht voor de mannen misschien wel het belangrijkst is hoor je wanneer Jasper vertelt dat de nieuwe brouwerij, gelegen op de Haagse Binkhorst, hen de mogelijkheid geeft om weer eens lekker te gaan experimenteren, te pionieren. “Onze standaard bieren hebben we ook ooit op deze manier ontwikkeld, maar wanneer ze eenmaal goed zijn, moeten ze ook goed blijven. Dan gaat het om constante kwaliteit” zegt Jasper. Maar wat hij wil is weer ‘met z’n vingers in de hop’ nieuwe, spannende bieren maken. Bieren waar niet alleen hij blij van gaat worden, maar ook de bezoekers van het proeflokaal wat ze in augustus bij de Brouwerij gaan openen.

Een lokaal met 20 bieren op tap. Dat is geen klein bericht. Daar vind je altijd hun 5 vaste bieren terug, maar ook een seizoensbier, een aantal houtgelagerde Kompaan bieren en samenwerkingsbieren zoals de Black Coffee IPA die ze samen  met GADDS’ Ramsgate Brewery uit Kent (UK) maakte. Maar bij Kompaan kun je straks niet alleen terecht voor Kompaan. Op 10 van de 20 tapkranen worden namelijk biertjes geschonken van andere bijzondere brouwerijen uit binnen en buitenland. En dat zijn écht speciale biertjes, die je nergens anders in de stad kan vinden.

kompaan

Een echte hotspot voor de bierliefhebber dus. Maar niet alleen voor de die hard bieraanbidder. Ook als liefhebber van ambacht, eten, sfeer, gezelligheid, passie en zon, want een terras met de he-le dag zon, moet je straks vooraan staan als het proeflokaal geopend wordt. Want hoewel het allemaal draait om bier kun je hier straks ook terecht voor “het lekkerste broodje pulled pork van Den Haag” aldus Jasper. Nogal een statement, maar met de houtskoolgrill van ‘Rokende Rijgers’ waar wel 150 spare ribs tegelijk op kunnen, heb ik er eigenlijk wel vertrouwen in.

Of wat dacht je van de warme en koude charcuteries die worden bereidt door Olijck? Een worstenmakerij uit Haarlem die Beemsterlant’s varkens gebruikt van kop tot staart. Zo zorgen ze dus niet alleen voor heerlijk eten, maar vermijden ze ook voedselverspilling. Het houdt niet op bij een ‘simpel’ saucijsje, ze hebben zelfs een worst met, hoe kan het ook anders, bier!

Die gerechten passen vast wel bij één van de twintig biertjes. Maar welke? Hoewel ik best iets weet van wijn-spijs combinaties vind ik bier-spijs toch altijd een stuk lastiger. Iemand die daar wel heel erg veel van af weet en net zo gek is van bier als Jeroen en Jasper is bierista Arvid Bergström. TV kok, schrijver van het boek ‘Proef bier’ en bij Kompaan verantwoordelijk voor de gehele keuken. Hij zorgt er straks dus voor dat jij dat ‘lekkerste broodje pulled pork van Den Haag’ niet verpest door er het verkeerde biertje bij te drinken.

varkentje

Dat je bij Kompaan straks niet meer weg wil is volgens mij wel duidelijk. Ik denk ook dat dat knap lastig zal worden wanneer je alle 20 biertjes wil proeven. Om dat iets haalbaarder te maken introduceren ze proefglaasjes van 15 cl. Ik denk dat ik dan de uitdaging nog wel aan zou durven. Heb je jouw favoriet al gevonden. 25 cl of 0,5 l is ook geen probleem. Mijn favoriet voor nu weet ik al, dat is sowieso de Vrijbuiter. Of dat straks ook zo blijft, dat zullen we ontdekken. Op deze plek in de binkhorst kom je straks namelijk vooral ontdekken. Ontdekken wat jou favoriete biertje is, ontdekken welk bbq gerecht ze vandaag serveren, ontdekken welk upcoming bandje er vandaag op het podium staat, ontdekken dat je met de black basterds op de kade ook zelf een barbecue koning kunt zijn en ontdekken dat je hier nooit meer weg wil.

bierbar

Bier en barbecue, barbecue en bier. Het is waar de droom ooit mee is begonnen en wat ze nu naar een steeds hoger niveau tillen. Mooier kan het toch bijna niet?

Gegevens

De nieuwe brouwerij en het proeflokaal van Kompaan worden momenteel verbouwd en bevinden zich op de Binkhorst. De opening is in augustus, maar daar houd ik je zeker van op de hoogte!

www.kompaanbier.nl

Openingstijden

Prijsklasse