Ik lijk de afgelopen tijd wel niet weg te slaan van het Anna Paulownaplein. Van lekker lunchen bij Room tot heerlijk dineren bij Wicked Wines, it never ends. Zondag hadden we echter wat te vieren, een heel jaar officieel verkering 😉 en J. had (heel erg vervelend) Publique gereserveerd. Één van de plekjes die nog op mijn ‘schrijflijstje’ stond.

We waren er namelijk al eens eerder geweest, toen ze net een week open waren, maar toen was Haagse Foodie slechts een hersenspinsel. Het eten was toen echter ge-wel-dig. Dat er daarna ook nog door veel landelijke media over Publique geschreven werd, zorgde er alleen maar meer voor, dat ik ervan baalde deze recensie nog niet online te hebben.

Publique is wat mij betreft namelijk echt één van de showstoppers in de Haagse horeca. De inrichting is prachtig en uit de open keuken komen de meest heerlijke gerechten. Niet knus en huiselijk, maar chique en ‘op stand’. Aan Publique hangt echter wel een prijskaartje. Begrijp me niet verkeerd, dat is écht niet erg. Het zorgt er alleen wel voor dat je niet op een doordeweekse dinsdagavond besluit om ‘even’ bij Publique uit eten te gaan, zoals je dat bijvoorbeeld wel bij een Hoender en Hop of Little V zou doen. Aangezien meerdere keren per week uit eten gaan sowieso al het nodige van je portemonnee vraagt besloot ik eten bij Publique toch maar even op de lange baan te schuiven.

Publique

Naja, lange baan. Valt eig-en-lijk allemaal best mee. De zomerkaart heb ik misschien even gemist, maar nu dit weekend de herfstkaart inging was ik wel één van de eerste die hier van mocht genieten. Yay! Zeker yay, want er is één ding waar Publique bijzonder goed in is. Uitzonderlijk goed zelfs. En dat is octopus. Ik hooooor je denken, ieeeuuuuw. Nee, nee, zeker weten helemaal niet ieuw. Ontzettend, wat zeg ik, ontiegelijk lekker zelfs. Het was het eerste wat ik zei toen ik hoorde dat we zondag naar Publique zouden gaan. JAAA OCTOPUS! Het klinkt wat vreemd ik weet het. Zeker als je er deze foto bij ziet, die ik even van Publique heb geleend. Jep. Smakelijk is anders.

oktopus Publique

In Nederland is octopus ook niet iets gebruikelijks. In tegenstelling tot de mediterrane landen als Spanje waar de ‘Pulpo a la Plancha’ je om de oren vliegt. Gelukkig serveren niet alle Nederlandse restaurants alleen maar het gebruikelijke en kun je de komende maanden bij Publique weer terecht voor een lekker stukkie Pulpo!..

Helaas zat de octopus waarschijnlijk niet in het verrassingsmenu waar ik normaal gesproken zo’n fan van ben en kon dat ook niet worden aangepast, dus moesten we toch echt zelf kiezen. Which I hate ;-). Hoe verassend, na een glaasje champie en wat brood begonnen we toch allebei maar met de octopus. Die was anders bereid dan de vorige keer, maar je begrijpt, de verwachtingen waren ongewijzigd hoog. Dit seizoen wordt de octopus bij Publique geserveerd met aardappelkrokantjes, een saus van spinazie en peterselie, pata negra chorizo en zwarte knoflook. Heerlijke rijke smaken die perfect samengingen met de pulpo.

Oktopus Publique

Omdat we deze avond écht geen zin hadden in kiezen, kozen we voor een bijpassend wijnarrangement. Bij ons voorgerechtje kregen we een chardonnay geserveerd. Één met een wat vollere afdronk, zodat deze mooi in balans was met de aanwezige smaken als chorizo. Verdere info ontbrak. Jammer, want ik vind een goede wijnuitleg echt een toevoeging aan een wijnarrangement. Zo ontdek je echt nieuwe wijnen en kun je thuis ook een mooie wijnvoorraad aanleggen. Of in ieder geval om de volgende keer dezelfde wijn te kunnen bestellen. Of ‘ ie lekker was? Jazeker. Paste ‘ie bij ons overheerlijke voorgerecht? Jazeker;-). Mission accomplished dus.

Met het afruimen van het voorgerecht was het hoogtepunt van mijn avond al geweest. Niet meer verder lezen dus? Ohhh jawel! Want het hoofdgerecht was zeker ook om over naar huis, of naar een groter publiek te schrijven ;-). En hoewel de kaart van Publique beperkt is was de keuze voor ronde twee nog steeds uitermate moeilijk. Zelfs nadat het pronkstuk, Cote de Boeuf, na dag één al uitverkocht was. Maarja, ga je dan voor eend, rib eye, zeebaars of risotto? Ik koos voor de eend en J, heel verrassend voor de rib eye. Het eendje was heerlijk mals en werd geserveerd met zowel samosas als een lekker pittige kimchi. Wat dat is? Nou een gefermenteerde kool! Dusss… Eenvoudiger uitgelegd is Kimchi net als bijvoorbeeld zuurkool ingelegd met zout, waardoor het een heerlijke fris-zure smaak krijgt. Eigenlijk een Koreaanse zuurkool dus! Een gerechtje dat perfect in balans was. Serieus heel erg lekker!

De rib eye van vriendlief werd medium-rare geserveerd op een bord vol herfstgroentjes. Niet alleen pompoen, maar ook een mousse van knolselderij en postelein. De sjalottenjus maakte het een heerlijk, verwarmend geheel. Heerlijk op elke koude, regenachtige herfstdag!

Bij het bestellen van het nagerecht (want wie gaat er nou zonder toetje naar bed) liep het restaurant al redelijk leeg. Dat vind ik toch altijd wel het nadeel van op zondag uit eten. In Nederland dan hé? Op de één of andere manier zitten we allemaal massaal met het bord op schoot voor de tv. Terwijl het juist zo’n fijne dag is om even lekker te gaan eten. Met wat quality time het weekend afsluiten. Nou en of we met quality het weekend afsloten!

J. bestelde de Delice van Chocolade. Oftewel, een bord vol chocolade voor meneer ‘ik houd niet zo van toetjes’. Er zat zelfs een huisgemaakte brosreep bij. En brownie. Oh, en witte chocoladesaus. Ja, je begrijpt, hoe lekker mijn Doyenne de Comice peertjes met bladerdeeg, meringue en frambozencoulis ook was. Ik was jaloers. Even overwoog ik dan ook om nog een 2e dessert te bestellen. You only live once right? ​

Maar ik hoorde m’n eigen gezeur ‘ik moet echt wat gezonder eten’ de rest van de week alweer op volle teugen voorbij komen en hield me in. Dat crossfitten moet ten slotte niet helemaal voor Jan met de korte achternaam zijn ;-). We sloten dus af met een espresso en een thee.

Het eten was deze avond weer heerlijk! Al de door ons bestelde gerechtjes zou ik met liefde de hele week eten. Vooral de octopus (had ik het daar al over gehad?). Toch miste er deze avond wat. Misschien kwam het doordat het vrij rustig was op deze regenachtige zondagavond, maar we werden minder meegenomen in het ‘gastronomische avontuur’ waar ik de vorige keer zo van genoot! En dat is jammer, want deze keuken verdient beleving bij de gasten. 

Ik gooi het voor nu gewoon op deze avond, maar ben wel benieuwd naar jullie ervaringen? Hebben jullie al eens bij Publique gegeten? Wat vond je van de keuken? (dat kan haast niet anders dan voortreffelijk zijn geweest) en wat vond je van de sfeer? De beleving?

Gegevens

Publique
Anna Paulownaplein 4
2518 BK Den Haag

070 406 9363
www.restaurantpublique.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag lunch: 11:30 - 15:30 diner: 17:30 - 00:00
Zaterdag: diner: 17:30 - 00:00
Zondag: gesloten

Keuken voor lunch geopend van 12:00 - 14:30
Keuken voor diner geopend van 18:00 - 22:00

Prijsklasse

€€€