Ik heb het er al een paar keer over gehad. Maar het moment is eindelijk daar! Niet één, niet twee, nee, maar liefst drie luxe friet- (of zoals we dat in Den Haag liever zeggen, patat) zaken openden de afgelopen maanden hun deuren in onze hofstad. Allemaal claimen ze de lekkerste, meest verse, krokantste frietjes te bakken. Dat moest natuurlijk getest worden en dus gingen er een aantal Haagse Foodies op onderzoek uit. Waar in Den Haag eet je  de allerlekkerste patat? Come & find out!

Frites Atelier Amsterdam – Venestraat

Frites Atelier AmsterdamDeze door Sergio Hermans (oelala) geopende ‘snackbar’ bevindt zich in de Venestraat. Je begrijpt, bij de gedachte aan patat van Sergio wordt ik enthousiast. Alles wat die man aanraakt verandert immers in eetbaar goud. Goudgele frieten in dit geval. Van de naam werd ik minder warm. Waarom? In Den Haag een frietzaak openen en dan Amsterdam in de naam verwerken? Staan we in 070 niet van op de tafels ;-). Van de inrichting van Frites Atelier 020 word ik echter wel helemaal happy! Fraaie goede letters om een glimmende, donkerblauwe toog die me doet denken aan Scotch & Soda (which I love). De marmeren balie met prachtige koperen lampen erboven geven het geheel een prachtig chique uiterlijk.

Maar, het gaat natuurlijk om de frieten! Deze patatjes zijn gemaakt van echte Zeeuwse piepers, maar niet altijd hetzelfde ras. De mannen van Sergio bepalen elke maand opnieuw welk ras op dat moment de optimale smaakbeleving kan garanderen. De frites van Frites Atelier Amsterdam zijn heerlijk crispy en geven een lekkere crunch bij elke bite. Geserveerd met één van de bijzondere sauzen (op dit moment béarnaise, classic, basilicum, truffel (my favourite of course) en peper) eet je hier een perfect frietje tijdens het shoppen.

Eet jij net als ik ook graag ‘iets groens’ naast je vette hap? You’re in luck! Frites Atelier Amsterdam serveert altijd één frisse salade met groenten van Zeeuwse bodem.

Good to know

Houd er wel rekening mee dat Frites Atelier Amsterdam geen ruimte biedt om te zitten. Maar lekker wandelen door de Haagse binnenstad met een patatje in je hand is ook geen straf toch? En of je voor deze sterrenfriet ook sterrenprijzen betaald? Een beetje wel. Je betaald voor een frietje tussen de €3,50 en €6,00. Iets meer dan je bij de snackbar op de hoek betaald. Pluspunt; je kunt wel zeggen dat je bij Sergio Hermans hebt gegeten.

Veenstraat 7 – dagelijks geopend van 11.00 – 20.00

Friet District – Prinsestraat

Friet District

Gelegen in één van onze favoriete Haagse straatjes zijn Marijke & ik beide fan van Friet District. Deze door oud werknemers van
Niven Kunz (sterrenchef van restaurant Niven) geopende patatzaak doet in onze ogen namelijk heel veel goed. Zo bieden ze niet alleen heerlijke frietjes (met perfecte sausjes), maar ook allerlei andere heerlijkheden. Eigenlijk is Friet District dus niet alleen een ambachtelijke frietzaak, maar een superluxe snackbar. En daar houden we van! Een patatje is immers heerlijk, maar wanneer je daar ook nog een perfect portie saté (mét gebakken uitjes en ingemaakte komkommer!), een malse hotdog, huisgemaakt stoofvlees óf burgertje bij kunt eten is het leven nog leuker.

Friet District ziet er van binnen helemaal Instagramproof uit. Denk baksteenmuren, Friet Districtcactussen & een industriële look & feel. Fijn ook dat je hier lekker binnen kunt zitten. Vooral op druiligere winter (of herfst/lente of zomerdagen) heerlijk. Is het wel mooi weer? Dan kun je voor de deur plaatsnemen en mensen kijken. Of je neemt een tas vol frituur mee naar de nabijgelegen Paleistuinen. Lekkere roselimonade erbij en je dag kan niet meer stuk.
Je dag toch nog een stukje beter maken? Loop dan nog even terug voor een ambachtelijk ijsje of een milkshake. Wat dacht je van karamel, koffie, kokos, mango of limoncello? Niet alleen als ijs, maar dus ook als milkshake. Ze maken de milkshakes namelijk vers. Heerlijk romig en dé perfecte afsluiter van een ideale cheatdag.

Good to know

Friet District is perfect als je net even wil ontsnappen aan de drukte van de Haagse winkelstraten. In het hofkwartier vind je leuke boetiekjes, galerijen en diverse gezellige terrasjes. Voor een frietje bij Friet District betaal je €3,00 en voor de bijbehorende sauzen tussen de €0,50 en €1,00. Te doen toch? Een kroketje kost je rond de €2,50 en voor een bolletje ijs betaal je €1,25. Iets duurder dan bij buurman Florencia, maar ook hier geldt, dan heb je wel een sterwaardig ijsje ;-).

Prinsenstraat 73 – dagelijks geopend van 11.30 – 21.00

Frietwinkel bij DAPP – Korte Poten

Frietwinkel

De eerste van de drie nieuwe ‘hippe friettenten die in Den Haag zijn deuren opende én waar Marijke al vol enthousiasme over heeft geschreven! Bij de opening in april was namelijk vrijwel heel Den Haag uitgenodigd en aanwezig. Bij de Frietwinkel kun je terecht voor perfecte, biologische, glutenvrije frietjes. De focus ligt hier minder op hip, maar meer op optimale smaak én kwaliteit. En, dat proef je. Ze gaan hier terug naar de basis. Pure producten, met no nonsense sauzen. Gewoon heerlijke verse mayonaise, een goede ketchup of, als je toch een beetje ‘gek’ wil doen, een pompoenketchup. Knapperig, niet te dik en geserveerd in de traditionele puntzak (maar dan wel met een apart sausbakje tegen mayonaise vingers). Naast perfecte patatjes serveren ze bij de Frietwinkel ook heerlijke kroketten. Met rundvlees, geitenkaas, garnalen of parmezaan. YUM!

Good to know

Bij de Frietwinkel stop je na een dagje intensief shoppen onderweg terug naar Den Haag Centraal. Neem het mee, of ga even zitten in de sfeervol ingerichte zaak. Leuk is dat je bij de Frietwinkel een patatje haalt voor een normale ‘patatprijs’. Een kleintje kost namelijk €2,50 en een grotere €3,25. Daar hoef je het in ieder geval niet voor te laten toch?

Korte poten 23- dagelijks geopend van 11.30 – 21.00

Snackbar De Eetsalon – Conradkade

snackbar de eetsalon

Eentje die je misschien niet in dit lijstje had verwacht is Snackbar de Eetsalon. Een ouderwetse patatkar op de hoek van de
Conradkade en de Laan van Meerdervoort. Wat ze serveren is echter alles behalve ouderwets. Ze bakken hier de lekkerste verse frieten en deze serveren ze niet zomaar. Nee, ze worden overgoten met een heerlijke knoflookolie (stinken gegarandeerd). Daarna kun je nog kiezen tussen een aantal toppings waarvan je gaat watertanden. Wat denk je van parmezaan & bacon? Hete kip of chili cheese? Een soort kapsalon, maar dan als culinair hoogstandje. Perfect gebakken, perfecte smaakcombinaties.

Good to know

Tja, dit is dus écht een frietkar. Het is er koud en het interieur (lees een koelvitrine vol met volgeschreven cartonnetjes) maakt je waarschijnlijk niet echt enthousiast. Toch is het écht de moeite om hier een knoflookfrietje te halen. Je betaalt alleen voor je product & niet voor het marketingbudget. Stiekem ook best wat waard!

Conradkade 68 – Elke dag geopend

What is your favourite?

Patat of friet genoeg in onze mooie stad. Maar waar haal jij het liefst een patatje? Is dat bij één van deze culinaire frituurders? Of kies je toch liever voor de snackbar op de hoek?

 

Gegevens

Diverse locaties in de stad
-
-

Openingstijden

-

Prijsklasse