De wereld rond vliegen. Het iets waar ik deze zomer maar druk mee ben. De ene week eet in empanadas in Buenos Aires, de andere spicy soep op straat in Taipei. Met Kaapstad, Kuala Lumpur en Bangkok in het vooruitzicht is er werkelijk geen betere baan die ik me op dit moment kan voorstellen. Zeker als eetgek is het enorm fijn om kennis te maken met wereldse smaken. Natuurlijk weet ik ook dat dit voorrecht niet voor iedereen is weggelegd. Dat neemt niet weg dat we in Den Haag ook kunnen genieten van een enorm breed scala aan keukens. You name it, we have it. Toch blijft het moeilijk om alles te proberen. We hebben immers niet allemaal een dikke portemonnee en zeeën van tijd is ook iets wat we alleen kennen uit onze studententijd. Elke avond een ander restaurant. Noop. It’s not going to happen. Maar, op één middagje gerechtjes proeven uit alle windstreken? Zonder de bijbehorende ‘foodfestival prijzen’? You’re in right? De Haagse Markt is the place to go!

Een culinaire tour langs kleurrijke stalletjes

Denk jij bij de Haagse Markt vooral aan goedkope kleding en een heleboel boodschappenkarretjes die je enkels kapot rijden? Dan kijk je niet verder dan je neus lang is. Ik moet toegeven, tot voor kort dacht ik er ook zo over. Hoewel ik er vaak kwam voor m’n dagelijkse groente & fruit voorraad, wist ik vaak ook niet hoe snel ik weer naar huis moest. Zonde! Bleek een week of twee geleden.

Vlak voordat ik het vliegtuig naar mijn geliefde Argentinië instapte was ik namelijk uitgenodigd voor een bloggerstour over de Haagse Markt. Kennis maken met alle bijzondere producten en gerechten die de pas vernieuwde, grootste markt van Europa te bieden had. En hoewel het een kleine haastklus zou worden (ik moest me immers nog in m’n smurfenpak heisen ;-)), kon ik hier geen nee op zeggen.

Met een klein groepje gingen we na een kort welkomswoord op pad. Op zoek naar de pareltjes tussen de honderden kramen. We begonnen bij De Haagse markt bakker. Een plek die menig Hagenees én kokosballiefhebber zeker weet te vinden. Behalve ambachtelijke broden verkopen zie hier namelijk ook suikerrijke baksels. Met als bestseller? Kokosballen! Hoewel mijn liefde voor kokosballen een beetje is vergaan (lees veel te veel van gegeten), zou ik circa een jaar geleden vaste klant zijn geweest. De goudgeel gebakken krokante bolletjes vind je hier met chocolade.. of rum & rozijnen. Yum! Ik proefde snel een stukje, maar koos toch voor een heerlijke carrotcake in mijn goodiebag.

Op wereldreis door Zuid Amerika & het Midden Oosten

De volgende stop was er één naar mijn hart. Een kraam met alle smaken uit mijn favoriete continent. Zuid Amerika. Ik keek al dagen uit naar de week die mij in het vooruitzicht lag, maar mocht hier onverwachts alvast weer opnieuw kennismaken met de heerlijke zoete of kruidige smaken. Empanadas met chimicurri. Gewoon hier, midden in de Haagse Schilderwijk. Wederom vroeg ik me af waarom ik dit nooit heb geweten. Blijkbaar liep ik hier normaal gesproken als een soort paard met oogkleppen op. Zonder me bewust te zijn van al het bijzonders om me heen. Vol enthousiasme bewonderde ik de inhoud van de vitrine waar ik bijvoorbeeld vele potten Dulce de Leche vond. Of Alfajores. Van die producten die ik miste, maar waarvan ik niet wist dat ik ze vrijwel om de hoek kon krijgen.

Toen we verder liepen waren we binnen vijf minuten aan de andere kant van de wereld. Grote bergen olijven, noten, gedroogd fruit en vele soorten houmous lachte ons tegemoet. Deze kraam kende ik wel. Bij deze dames haal ik graag een enorme hoeveelheid hapjes bij feestjes en dinertjes. Tijdens de tour mochten we van alles proeven. Op een kleine statafel stonden diverse specialiteiten uitgestald. Heerlijk & vooral erg grappig om te zien dat de tour langzaam maar zeker steeds meer deelnemers kreeg. Overal wat proeven? Dat wilde alle Haagse Markt bezoekers wel!

We proefden heerlijke dips die net even iets anders zijn dan die uit het ‘tappasschap’  in de supermarkt én ook nog eens de helft minder kosten. Olijven die groot en sappig zijn en een  huisgemaakte couscoussalade waarbij alle smaken perfect in balans zijn. Niks e-nummers, maar ook geen moeite. Kant en klaar zoals het moet ;-).

Amsterdam de eerste Pindakaaswinkel? Den Haag had er al lang één!

Dan door naar iets volkomen Hollands. Of misschien hier wel echt Haags. Zeker als ik terugdenk aan de mevrouw van De Notenbar. Lekkah plat Haags met zo’n heerlijk doorgerookt stemmetje vertelde ze enthousiast over alle heerlijke noten die ze verkocht. Ongebrand óf juist huisgebrand. Ze had zelfs een paar soorten waar je ‘van afviel’. Je begrijpt. Hiermee heeft iedereen gelijk zijn tas volgeladen. Eten waarvan je afvalt. Dat mag in de krant ;-). Maar, waarmee de Notenbar zich écht onderscheidt, zijn de verse potten pindakaas. Of cashewkaas uuuhh boter. Of hazelnootboter. Noem een noot en de Notenbar heeft ze vermalen tot een heerlijk broodbeleg. Je vindt er ook extra pittige of een zoutvrije variant. Zonder toevoegingen, met alleen maar noten. I love it!

Van Haagse thee, naar Haagse kaas, naar Italiaans ijs, de Haagse Markt heeft het allemaal

Met mijn maag en arm (we kregen bij elke kraam een tasje vol heerlijks mee) al redelijk gevuld liepen we door naar de volgende Haagse Hotspot. Nog zo’n hidden treasure. Tussen de kramen vol appels, bananen en schoenen van €10,00 euro vind je namelijk 1001 kruiden. Dat is niet alleen de naam van de kraam, maar je vindt er ook écht zoveel soorten verse kruiden en verse theeën. En vooral van die theeën werd ik blij. Ik ben een enorme theeleut en houd van goede, verse theetjes. Daarvoor ga ik vaak naar één van Den Haag bekendste theehuizen, Betjeman & Barton, maar van de prijzen schrik ik vaak enorm. Gelukkig is bij 1001 kruiden het principe ‘op de markt is je gulden een daalder waard’ ook nog steeds van deze tijd. De meest bijzondere melanges koop je prikkie.

Next up, dé kaasboer van Den Haag. Waarom? Omdat ze hier een aantal Haagse prachtstukkies verkopen. Met als kopstuk; Âhwe Haagsûh! Een heerlijke pittige oude kaas die niet brokkelt én speciaal gemaakt wordt voor verkoop op de Haagse Markt. Naast deze verkopen ze er trouwens ook andere bijzondere kaasjes. Nederlands, maar ook Franse stinkerdjes kun je hier prima kopen.

Ik sloot de dag af bij de dames van Gelatiomo waar elke dag met een bijna antieke machine heerlijke ‘gelato’ wordt gemaakt. En niet alleen in de smaken aardbei en vanille, nee ik probeerde een perfecte watermeloen. Elke keer weer nieuwe smaken ontdekken, dat is wat ze hier het liefst doen. Een passie voor ijs waarvoor een goedlopende toko in Amsterdam werd gesloten en waarmee ze uit honderden aanmeldingen werden gekozen voor die ene vrije plek op de markt. Dan moet het wel goed zijn toch? En dat moet je proeven toch? Zeker met de warme zomerdagen die voor de deur staan!

Na de verkoelende ijsjes liep de rest nog door voor één laatste stop bij een espressobar. Ik moest deze helaas overslaan. Ik kon immers niet degene zijn die een vertraging veroorzaakte! Met een glimlach op m’n gezicht en een enorme hoeveelheid aan Haagse Markt specialiteiten fietste ik naar huis. Om vervolgens mijn collega’s te verblijden met stukjes carrot cake & Haagse groene thee melange. Zo nam ik zelfs een stukje Haagse Markt mee naar Buenos Aires. Wereldreis compleet denk je niet?

Heb ik je al een beetje overtuigd? Dat de Haagse Markt meer te bieden heeft dan je eigenlijk zou denken? Dat je er niet alleen terecht kan voor appels, peren, glitter t-shirts en tijgerleggings? Alleen voor bovenstaande kramen zou je écht een bezoek moeten brengen. Dat neemt niet weg dat de Haagse Markt perfect is voor je dagelijkse boodschappen. 5 avocado’s voor een euro, net zoveel soorten vis als op de Scheveningse visafslag en, niet onbelangrijk, altijd een glimlach en compliment van de marktkooplui. Kom je toch net iets vrolijker thuis dan uit de supermarkt om de hoek!

De Haagse Markt is standaard geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, maar gaat de komende maanden koopzondagen testen. Dus ruil op 31 juli, 28 augustus of 25 september het uitwaaien in Scheveningen eens in voor een rondje markt! 

Gegevens

Herman Costerstraat
Den Haag

Openingstijden

Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 09.00 - 17.00
+ zondag 31 juli, 28 augustus en 25 september

Prijsklasse