Patat! Stiekem houden we er allemaal van. Lekkah met extra mayooo! Een beetje patat, of zoals ze in sommige provincies zeggen, friet, is wel zelfgemaakt. Niks diepvries en voorgebakken, maar zelfgesneden van echte Hollandse aardappelen. Jammer dat ze dat bij veel snackbarretjes nog niet helemaal snappen. Gelukkig waait er een nieuwe wind. Snacken mag weer, maar wel een beetje verantwoord (of eigenlijk gewoon lekker). Vorige week opende De Frietwinkel zijn 2e vestiging in Nederland. Marijke ging op pad en was bij de opening om eens te onderzoeken of culinaire frieten écht zoveel lekkerder zijn. Benieuwd naar haar bevindingen?

Door: Marijke

Op 14 april was het zover! De officiële opening van Frietwinkel Den Haag! Via Facebook kon je er kaartjes voor scoren. Ik had als een gek twee kaartjes kunnen regelen via Facebook. Gelukkig wilde vriendin Tamar wel met me mee. Ik ben gek op friet. Vooral die verse frieten met schil en een goede klodder mayo (of pindasaus). Ik keek er erg naar uit en had de ontwikkelingen rondom Frietwinkel Den Haag al een beetje gevolgd via Facebook. Ook was ik er al langs gelopen na een dagje shoppen. Ja, ik had er echt zin in! Bij aankomst bij de Frietwinkel aan de Korte Poten zag ik dat ik niet de enige was. Wat een drukte, maar achteraf begrijp ik zeker wel waarom: wat een heeeeeerlijke frieten!

De opening

Zoals ik al zei was het erg druk. Ik was ook wel wat later, omdat ik naar het Jongeren Stadslab van de Gemeente Den Haag was geweest (ze hadden pizza!). Maar goed, samen met Tamar konden we vanaf een afstandje de speeches volgen. Je kon zien dat de eigenaren erg druk waren geweest en niet hadden verwacht dat het zo druk zou worden. Iedereen was aanwezig: vrienden, familie en kennissen, maar ook heel veel fans van de Frietwinkel. Echt super leuk! Er was aan alles gedacht wat organisatie betreft: polsbandjes voor een portie friet en een mobiele bar met allerlei verschillende lekkere cocktails en fris klaargemaakt door de barman en barvrouw. Bij de bar lagen allerlei kaartjes met verschillende cocktailrecepten. Op een donderdagavond (bijna weekend!) zijn cocktails zeker niet verkeerd! Ook daar stond een mega rij, maar het liep snel door dus dat ging prima. De mojito’s waren daardoor wel al snel op, maar er werd heerlijk geïmproviseerd waardoor er totaal nieuwe, inventieve cocktails ontstonden. Denk aan een flesje halfvol Lemonaid (biologische fairtraide limonade) aangevuld met prosecco en afgemaakt met een takje munt. YUM!

Nooit meer naar Friet van Piet

Dit is de tweede vestiging van Frietwinkel by Dapp Bio Food. De eerste vestiging is te vinden in Utrecht. Voor mij iets te ver dus heel fijn dat ik zulke lekkere, verse en biologische friet nu ook in de buurt kan scoren. Friet die ook nog betaalbaar is! Voor een ‘klein’ frietje betaal je namelijk €2,50 en voor een grote €3,25. Niks geks!

In Den Haag worden alle frieten overigens glutenvrij gebakken. Naast de frieten kun je er ook terecht voor een biologisch rundvlees kroketje of , als je liever voor vega of vis gaat, kroketten gevuld met geitenkaas, garnaal of groente-parmezaan. Of wat dacht je van lekkere bitterballen en zelfs heuse bietenballen. Ook sausjes zijn er in overvloede! Denk aan biologische mayonaise, tomatenketchup, curry en pindasaus (!!), maar ook pompoenketchup. Deze wil ik zeker nog een keer proberen samen met een geitenkaaskroket en een paar bietenballen. Oh god, ik heb alweer honger! In het weekend kun je trouwens ook terecht voor STOOFVLEES! Juist, net zoals bij oma, maar ook errug lekker als patatje stoofvlees. Best of both worlds ;-).  Ook aan lekkere drankjes is gedacht. Ze sluiten perfect aan bij het biologische en bewuste thema van de Frietwinkel. Ze hebben bijvoorbeeld Lemonaid en Charitea (beide fairtrade en biologisch) en Proviant (biologische limonade naar oma’s recept). Lekker dorstlessend na een portie friet en een bieterballen.

Strakke tent

Naast de lekkere snacks en friet is het interieur ook de moeite waard. Niet je standaard snackbar om de hoek, maar een hippe tent waarbij het interieur is ontworpen door Studio Plott uit Eindhoven. Er is een knusse, maar strakke eethoek met een leuk bankje en wat design tafels en stoelen. Aangezien ik geen ster ben in lopend of staand eten, maken ze mij hier écht heel blij mee! Overal is wel aan gedacht. Ook het keuzebord ziet er stoer uit en vergeet vooral ook niet even naar de vloer te kijken. Een eye-catcher op zich!

De opening van de Frietwinkel was écht de moeite waard! Mocht je zin hebben in een lekkere vette hap die toch ergens wel verantwoord is, dan is de Frietwinkel dé place to be. Ik heb er wel even voor in de rij gestaan, maar ik had het voor geen goud willen missen!

Wist je trouwens dat Den Haag zich binnenkort ook de ‘hofstad van de frieten’ (of eigenlijk patat, want friet zeggen ze alleen onder de rivieren ;)) mag noemen? Naast de Frietwinkel en Snackbar de Eetsalon komen ook sterrenchefs Niven Kunz en Sergio Herman naar Den Haag om ons te verblijden met een culinair hoogstaand patatje. When and where? Dat lees je hier!

Gegevens

Korte poten 23
2511EC, Den Haag
085-27 380 02
www.frietwinkel.nl

Openingstijden

7 dagen per week van 11.30 tot 21.00 uur

Prijsklasse