Één van mijn grote passies naast eten is reizen. En dat is gelukkig een combinatie die erg goed samengaat. Want door te reizen kom je in aanraking culinaire nieuwigheden en door het ervaren van de vele verschillende keukens wil je zien waar het vandaan komt. Een vicieuze cirkel, maar gelukkig he-le-maal geen verkeerde!

Dit weekend geen verre reis naar de andere kant van de wereld, maar een citytrip naar een iets minder voor de hand liggende Britse stad. Want niet Londen of Manchester stond op het programma, maar Belfast.

Kerk

Deze Britse stad is gelegen in Noord-Ierland en dat is te merken. Van het merendeel van de mensen versta je namelijk helemaal niks. Sorry, I didn’t quite get that is dan ook mijn meest gebruikte Engelse zinnetje. Of misschien toch I’ll have another beer? Bijzonder aan deze stad is dat je er tot 1997 beter helemaal niet kon komen. Niet omdat er niets te beleven was, maar omdat je de kans had opgeblazen te worden terwijl je in de bus zat. Of, als je had besloten in het Europa hotel te slapen, zelfs als je op je bed lag. Dat hotel is is namelijk niet één, niet twee, maar maar liefst dertig keer getroffen door bomaanslagen. Kamertje boeken? Kan vast niet veel kosten ;-).

The troubles

Niet persé iets waar je op zit te wachten als je een weekend weg gaat toch? Waarom dit zo was? Nou, oude mensen weten het misschien nog, tot 1997 was er wat ze in Belfast zo mooi ‘the troubles’ noemen. Oftewel, gewoon een keiharde burgeroorlog. De Ieren tegen de Britten aka de katholieken tegen de protestanten. Vele jaren lang was je je leven niet zeker in Belfast en ondanks dat het nu veilig is, is er nog veel terug te zien van deze duistere periode. Niet alleen door dikke muren tussen bepaalde wijken, maar ook door de vele muurschilderingen waar Belfast om bekend staat. Niet alleen positief, maar ook veel erg duister. Zo zie je in West-Belfast nog menig eerbetoon aan oude IRA strijders en vind je op elke straathoek ‘remember the hunger strikers’. Tip: zorg dat je een goede gids hebt, die je nauwelijks verstaat en die je meeneemt in de tijd van ‘sunday bloody sunday’. Heb je iets minder met burgeroorlog en wel met ‘Never let go Jack’. Belfast is ook nog eens de ‘birthplace’ van de Titanic! Sta op de plek waar het allemaal is begonnen en ontdek de grootte en luxe van dit bijzondere schip!

Muurtekening

Streetart

Belfast FOOD

Maar, genoeg over geschiedenis. Want, je bent een foodie of je bent een foodie. En dus is het eerste waar je naar op zoek gaat. Juist eten! En eten dat kun je goed in Belfast. Hoewel het centrum pas zo’n tien jaar weer écht in opkomst is vind je er overal horeca. Veel pubs (verrassend), maar ook veel koffietentjes en restaurantjes. Dit weekend aten we op  Saint Georges Market ofwel ‘UK’s best foodmarket 2014′, op de kerstmarkt, maar ook in een pizzaria en een goede burgers & ribs bar. Van Cuban sandwiches tot cupcakes, van Fudge tot Mulled Wine en van IPA’s (ja, ja die zijn hier ook hartstikke hip) tot gewoon hele grote pints ‘lager’. Een weekend waarna ik niet toe ben aan een balansdag, maar aan een balansmaand. Maakt het uit? Neuh. Heerlijk genoten ;-). Kijk je mee?

Compleet verwaaid genieten @ Saint Georges Market

Overzicht St. Georges Market

Broodje St. Georges Market

You can never have enough Christmas markets 🙂

Kerstmarkt

Fudge

Culinaire hoogstandjes?

Knife&Fork

Coquilles met spekjes bij Knife & Fork

Birdcage

Salted caramel tart met champagne sorbetijs @Bird Cage

You can’t leave Belfast without…

Biertjes bij Robinsons! Elke dag live muziek en een prachtig oudbollig interieur.  Oh en op zaterdagmiddag is om 16.00 uur iedereen gegarandeerd lam. It’s an adventure ;-).

Bier

Poolen bij Lavery’s. De grootste poolroom van Noord Ierland. Kan je er niks van ? Geen probleem. Zoals echte Engelse/Ieren befaamd is iedereen hier ‘takkelam’ en vliegen de ballen letterlijk door de zaal.

Poolen

Teveel pullen weggewerkt? Dan (en anders eigenlijk ook) begin je je dag met een full fry bij Maggie May. It was better than it looks ;-).

Full Fry

Belfast is zeker de moeite waard. Houd je niet zo van regen? Wacht dan met je bezoekje tot het voorjaar, want dit weekend was het vaak zelfs teveel moeite om naar een nieuwe bestemming te lopen! Ook niet erg, zorg alleen dat je direct in de juiste pub zit ;-).

GegevensOpeningstijden

Prijsklasse