En welke kun je beter overslaan? Ook dit jaar deed het AD weer haar jaarlijkse oliebollentest. Jammer, maar helaas, Haagse bollen komen niet voor in de top 10.

Dat betekent natuurlijk niet dat er in Den Haag geen lekker bolletje te vinden is. Voordat je dus morgen in de rij gaat staan, vertel ik je hoe de Haagse oliebollenbakkers zijn beoordeeld!

Oliebollen 2015

En de winnaar is…. Jan Vermolen op het Spuiplein.

Misschien wel de meest bekende oliebollenkraam van Den Haag. Elk jaar opnieuw keert Jan Vermolen terug en vind je vaak een lange rij voor zijn ‘awardwinning’ bollen! Dit jaar is Jan de Haagse winnaar van de AD Oliebollentest, met maar liefst een 8,5! Met dit cijfer komt de kraam op de 13e plaatst te staan. Volgens de jury zijn de oliebollen van Jan mooi gevuld en hebben ze een mooie afbeet (wat dat dan ook moge betekenen ;-). Bij Jan vermolen krijg je een oliebol mee naar huis voor een eurootje. Tientje bij je? Dan krijg je er voor die prijs zelfs 13. Koopje dus bij deze Haagse koploper.

Marakesh is next!

Na deze prachtige 13e plaats donderen we als Den Haag keihard naar beneden in de lijst. We zijn namelijk pas weer te vinden op nummer 60. En wel bij Boulangerie pattisserie Marrakesh op de Van Zeggelenlaan 109. De jury vindt de bollen zeker niet vies, want een zeven is toch écht ruim voldoende, maar weet niet wat ze nu moeten vinden van al die verschillende smaaknuances. Citroen, kaneel, sinaasappel. Een echte smaakbom, maar misschien niet helemaal op de juiste manier! Voor een oliebol betaal je hier wel €0,05 cent minder dan bij Jan en voor €8,50 heb je tien van deze smaakbolletjes.

Olliebolletje middenmoot

Na Marakesh vinden we ineens een aantal Haagse oliebollenbakkers in de lijst. Bijvoorbeeld Bakkerij Roodenrijs (Laan van Wateringseveld 678) op nummer 69. Een vlakke smaak, maar toch goed voor een zeven. Niets om je voor te schamen dus! Ook ‘Het Bakkertje’ (Oude Molstraat 38) is dit jaar getest en eindigde op nummer 74. Een beetje klef en soms nét gaar was hier het oordeel van de jury. Het cijfer 6,5 geeft aan dat er bij Het Bakkertje ruimte is voor verbetering! Ook Hollandse gebakskraam Huijbrechts op het Regentesseplein eindigde in de middenmoot. Met een 6,5 als eindcijfer en het oordeel ‘kauwgomballen met verbrande krenten’ niet persé de eerste plek waar je naartoe wil voor je oudejaarsbollen. Wel lekker goedkoop. Voor €0,80 cent heb je al een bol.

Bolletje overslaan..

De laatste twee Haagse bollenbakkers die werden beoordeeld zou ik persoonlijk overslaan. Als eerste de Brabantse Gebakkraam op het Simon carmiggelthof, met een mager zesje en een vettige smaak eindigde zij op plek 114 in de jaarlijkse oliebollenlijst. Ten slotte de Haagse hekkensluiter, Gebakkraam John Vermolen. Met eindcijfer 5,5 beoordeelt de jury deze ‘misbaksels’ als slecht. Amper gevuld en heel klef. Het woord Braakbal is genoemd. Is deze nummer 141 bij winkelcentrum Ypenburg jouw go-to oliebollenlocatie? Den er dan nog even overna. Een blokje om kan wellicht geen kwaad.

Buiten de stadsgrenzen

Erg goed is het dus niet gesteld met de Haagse oliebollen. En met z’n allen in de rij op het Spuiplein is ook écht niet aan te raden. Maar in het hele land zijn er opties genoeg. Wil je lands lekkerste oliebol? Dan zul je naar Spijkenisse moeten. Bij Meesterbakker Voskamp vind je volgens het AD TOPbollen. Maar ook net buiten Den Haag kun je terecht voor lekkere oliebollen. Zoals bijvoorbeeld bij Jongerius Bakker in Zoetermeer. Met zijn 8,5 eindigde hij maar één plek boven onze Haagse winnaar! Of bij Bakkerij Holtkamp uit Schipluiden? Deze frisse oliebollen eindigden op een 14e plaats en zijn daarom het omrijden waard. Ten slotte, fiets een blokje op naar de Wateringse Oliebollenkraam op het Plein in Wateringen. Om de hoek en met een 8,5 geindigd op een 18e plek!

Waar ga jij morgen oliebollen scoren? Bak je zelf of ga je ze (net als ik) halen? En welke Haagse ‘oliebollenhotspot’ ontbreekt er in deze lijst?

GegevensOpeningstijden

Prijsklasse