Anouk is alweer de 5e foodie die voor Haagse Foodie op pad ging! Vroeger schreef ze over beauty, maar tegenwoordig houdt ze zich toch meer bezig met ‘lekker nassuh’. Per toeval stuitte ze op het Braziliaanse Barbèq. Hier genoot ze, toen nog lekker in de zon, van heerlijk street food uit Brazilië. Met je ogen dicht waan je op het strand van de Copa Cabana of flaneer over de boulevard van Ipanema. En zeg nu eerlijk. Met dit treurige Hollandse weer willen we toch allemaal niets liever?

Foto: Barbeq

Foto: Barbeq

Door: Anouk

Op een regenachtige avond  kwam ik Barbèq tegen, een vrij nieuwe eetgelegenheid in het centrum van de stad die op dat moment helaas gesloten was. Ze serveren hier ‘Braziliaans Street Food’. Ik dacht meteen terug aan de bakkeljauwkroketjes die ik al te lang niet meer heb gegeten en besloot Barbèq op mijn to-go-to—list te zetten.

Tijdens een prachtig weekend had ik meer geluk. Toen de zon zich eindelijk liet zien, trok ik er net als zovelen lekker op uit om buiten te gaan eten en besloot ik Barbèq een bezoek te brengen. Mocht je het je trouwens afvragen: dit spreek je uit als bar-bek.

Barbeq is fijn en klein

Barbèq is een nogal klein tentje, het valt niet heel erg op. Binnen is het fris schoon en kijk je zo de open keuken in. Er staan kook- en reisboeken die je uitnodigen om eens flink te bladeren en je te verlekkeren aan al dat moois. Op de achtergrond speelt Braziliaanse muziek, die helpt om de juiste sfeer neer te zetten. De ontvangst is hartig, zo zit de tropische sfeer er bij binnenkomst gelijk in.Het helpt ook dat de zon ondertussen flink is gaan schijnen, dus ik ga lekker buiten op het terras aan de Torenstraat zitten. Met mijn ogen dicht waan ik me in Sao Paulo.

Eten als een Paulista in Den Haag

De Dames van Barbèq beloven je São Paulo te serveren, gewoon in ons stadje achter de duinen. Wat dat betekent? Een blik op de kaart vertelt mij: hapjes. Veel vlees en vis. Interessante ingrediënten als palmhart, tapioca, açaibessen en paranoten. Het betekent ook keuzestress. Ga ik voor finger food, wil ik iets zoets, neem ik toch de salade met gebakken banaan en quinoa? De kaart is vrij klein maar zeker niet beperkt.

De daghap vandaag is een stoofpot met garnalen. Heel verleidelijk, maar het is nog lang geen etenstijd (of is het altijd etenstijd?).  De hapjes die hier ‘petiscos’ heten lonken ook naar me (onder andere kaasbroodjes, crabgratin, kip- en kabeljauwkroketjes dus!) , maar ik wil ze dan allemaal en dat is iets teveel van het goede. Ik kies voor de middenweg en ga voor de sandwich genaamd carne de sol.  Ook het drankje is moeilijk kiezen. Ik zie cocktails staan met ingrediënten als lychee en gember, kokos, limoen…  Ik herinner mij net op tijd dat ik nog niet gegeten heb en bovendien dat  alcohol om drie uur ’s middags voor mij als zelden-drinker misschien niet zo’n goed idee is. Het wordt dus een glaasje frambozenprik. Maar dan wel eentje in een flesje met een prachtig ontwerp en een vrolijk papagaaitje op een prikkertje erbij.

Barbeq sandwich

Mijn broodje – een soort Braziliaanse pulled beef van zoutvlees- wordt geserveerd met een lik mosterd en zoete, zacht gebakken uienringen. Ik krijg er ook chips en een flesje tabasco bij. Ik vind het lekker en het is prima klaargemaakt. Toch denk ik dat ik een wat authentieker gerecht had moeten kiezen, wil ik echt Braziliaans hebben gegeten. Daarom kom ik graag terug voor de hapjes, met versterking, en dan durf ik een cocktail ook wel aan. Até já; tot snel!

Note: wel jammer, Barbèq gaat al om 19.00 uur dicht, iets wat je met het late tafelen in Rio toch niet verwacht. Zeker zo’n heerlijke cocktail smaakt toch beter op een zonnige zomeravond dan op de vroege ochtend. Toch ga ik (Jessica) hier ook zeker snel een kijkje nemen. Ze hebben namelijk een paar van mijn favorietjes op de kaart staan, zoals Pão de queijo wat ik tijdens mijn trip door Zuid Amerika vrijwel bij elke busreis at. Of caipirinha de maracuja; caipirinha’s met passievrucht, waardoor ik de nacht doordanste bij straatfeesten in Lapa. De Braziliaanse keuken zit voor mij vast aan herinneringen. Hele fijne herinneringen van periodes van vrijheid, zon en prachtige culturen. 

Gegevens

Barbèq
Torenstraat 79
2513 BP Den Haag


http://www.barbeqforkandcork.nl

Openingstijden

Maandag en dinsdag gesloten, woensdag tot en met zondag geopend van 12:00 uur tot 19:00 uur.

Prijsklasse