Dat ik van eten houd weten jullie ondertussen vast wel. Ik ga graag een blokje om voor een lekker hapje. Maar, wat ik ook erg lekker vind is eten terwijl ik op de bank lig. Filmpje aan, uhm tegenwoordig laptopje aan, lekker borrelhapje erbij. Mijn ultieme zondagmiddag. Eten en film kijken dus. Een perfecte combinatie.

En wanneer die films dan ook nog eens over eten gaan is het plaatje helemaal compleet toch? Nou, foodlovers, eat your heart out! In plaats van een driedaags Food Filmfestival in Amsterdam gaat Food Film dit jaar op tour. En naast Groningen, Utrecht, Wageningen en Amsterdam is Den Haag, of eigenlijk Scheveningen, één van de gelukkige stopplaatsen!

VIS

Food Filmfestival verklaart de liefde aan voedsel. Tijdens de diverse tourdata kun je genieten van een bomvol programma. Niet alleen film, maar ook allerlei aanvullende foodgerelateerde zaken als workshops die je echt niet wilt missen. Wat je in Scheveningen kunt verwachten? Nou, wat denk je? VIS natuurlijk! En, nee niet net als bij VISSCH alleen maar vis eten, maar ook echt iets te weten komen over vis, visvangst en problematiek in de visserij. Klinkt allemaal misschien wat zwaar, maar tijdens het Food Filmfestival wordt complexe materie juist makkelijk toegankelijk gemaakt!

Nog geen beeld? Kijk ééns naar deze onderdelen die je zeker niet mag missen op 31 oktober!

Foodmarkt

Hoewel ik zei dat deze dat niet perse ging om eten, mag het natuurlijk niet ontbreken. Gedurende de gehele dag kun je genieten van al het heerlijks dat de zee te bieden heeft. Oestertje of mosseltje anyone?

Adopteer een paling!?

Adopteer een kip, adopteer een koe en op 31 oktober ook, adopteer een paling. De palingstand is al jaren een probleem en de duurzame visserij komt slechts in beperkte mate van de grond. We willen allemaal blijven genieten van een lekker palinkje op z’n tijd toch? Ik kan er in ieder geval heel erg van genieten! Daarom vraagt Freerk Visserman (hoe toepasselijk ;-)) van ’Fryske Fisker’ bezoekers te helpen de paling een toekomst te geven. Hoe hij dat precies voor ogen heeft? Dat vertelt hij je tijdens het Food Filmfestival

palingvisser

Food films

Wat is er nou Hollandser dan een harinkje happen? Ik zou het echt niet weten. Maar ik zou ook écht niet weten hoe het er aan toe gaat in de haringvisserij. Wist jij bijvoorbeeld dat er nog maar twee Nederlandse schepen op Hollandse Nieuwe vissen? Nope, me neither! Food Film geeft je een kijkje achter de schermen. Vaar jij mee aan boord van de Wiron 5 en Wiron 6? Breng dan een bezoek aan ‘Hollandse Nieuwe’. Heb jij niet zoveel met haring, maar (net als ik) wel fan van mosselen? Dan mag je ‘L’Amour des moules’ echt niet missen. Hierin kom je niet alleen alles te weten over de mossel zelf, maar vertelt topchef Sergio Herman ook over zijn liefde voor dit bijzondere schelpdiertje!

Workshop vis fileren

Ik koop, heel slecht, vaak gewoon een filetje. Niet omdat ik een vis schoonmaken nu vies, of eng vind. Nee, ik heb gewoon geen idee hoe ik zoiets doe zonder dat ik het compleet verkloot. Een workshop vis fileren komt dus echt als geroepen. Op 31 oktober vertelt Nico Waasdorp over de diversiteit aan vis en kun je samen met de Visbroertjes aan de slag met het fileren van vis!

Ben je minder geïnteresseerd in eten (daar geloof ik niks van), maar vind je het leven in de haven wel interessant? Dan kan je tijdens deze dag ook op pad met een visser of een kotter, of stap aan boord van het meest of het meest innovatieve schip van de Nederlandse visserij, het MDV-schip.

Gegevens

Het festival is gratis toegankelijk, maar voor de workshop, Blik op de haven en films kun je online kaartjes bestellen. Denk er ook aan dat het in de haven vaak koud kan zijn. Kleed je dus warm aan! Kaartjes bestellen of op zoek naar meer informatie over Food Filmfestival? Kijk dan op www.foodfilmfestival.nl 

www.foodfilmfestival.nl

Openingstijden

31 oktober 2015

Prijsklasse