Kip! Al jarenlang het meest veelzijdige stukje vlees. Of het nu gaat om een filetje door de salade of een ‘kippie van het spit’, heel Holland is er gek op. Dat heeft zo z’n voordelen en z’n nadelen. Nadeel? De supermarkten liggen vol met dieronvriendelijke, milieuvervuilende én met water volgepropte plofkip. Niet alleen slecht voor mens, planeet en dier, ook gewoon ontzettend vies. Want diegene die van dat opgepompte kipfiletje iets meer kan maken dan een taaie schoenzool, is in mijn ogen een culinair wonder. Voordeel? Dat je tegenwoordig struikelt over de ‘kiprestaurants’! En dan bedoel ik niet die met de ‘familybuckets’, maar die met heerlijke kippetjes van het spit, de houtskoolgrill of de Josper, zoals ze dat zo mooi zeggen. Ook in Den Haag én Delft zijn er een aantal van deze pareltjes te vinden. Waar? Lees snel verder, because I will tell you!

mama kelly bistro

Mama Kelly – Den Haag

Parel op de Haagse Binckhorst die sinds de dag van opening niet alleen bekend staat om het daverende succes, maar vooral om zijn kip (en kreeft). Naast de Cabfab eet je hier overheerlijke, boterzachte kip van de twee meter lange houtskoolgrill. Kleine honger? Dan kies je voor een halve. Grote honger? De hele kip ‘is your man’. Alsof de keuze tussen kip of kreeft niet genoeg is, kun je bij zowel kip als kreeft kiezen uit verschillende smaken. Ga jij voor de klassieke variant? Of toch liever voor oosters, spicy of knoflook. Mijn favoriet? Knoflook is my way to go!

Waarom Mama Kelly bij mij favoriet is? Omdat ze op de nieuwe kaart behalve kip & kreeft ook veel vegetarische gerechtjes hebben! Ik ben gek op vlees, don’t get me wrong, maar soms vind ik het ook heerlijk om vegetarisch te eten. Don’t need meat everyday ;-). Op de nieuwe kaart vind je heel veel fijne veggie opties zodat jij en je vega bestie ook hier gezellig uit eten kunnen! Meer over Mama Kelly? Lees hier verder! 

Foto: Bierfabriek

Foto: Bierfabriek

De Bierfabriek – Delft

Heeel soms, eet ik stiekem niet in Den Haag. En nee, dan bedoel ik niet, noodgedwongen, in een ander land, maar gewoon in een naburig stadje. Ook voor kip wil ik nog wel eens die kant op gaan. Bij De Bierfabriek brouwen ze namelijk niet alleen hun eigen super lekkere bier (wat je ook nog eens kunt drinken aan je eigen taptafel), maar ze serveren ook fantastische kip! Franse landkippies, die alle ruimte en tijd hebben gehad om te leven, worden hier 24 uur gemarineerd in een mengsel van kruiden en olijfolie. Dat maakt dat de kip boterzacht blijft en de huid heerlijk krokant. Je likt je vingers erbij af! Sowieso het omrijden of fietsen waard!

kip

Hoender & Hop / Strandpaviljoen ZUID – Den Haag/Scheveningen

Deze helden brengen lekkere kippetjes naar mijn twee favoriete plekjes. De Grote Markt én het fijnste stukje strand van Den Haag, Strandpaviljoen Zuid op Strandslag 11. Of je nu zin hebt in een speciaal biertjes aan één van de grote hoge tafels bij Hoender & Hop, op de drukte van het terras of liever met zand tussen je tenen een corona wegtikt, deze kippies zijn erbij! Geroosterde krielkippetjes uit Les Landes in Frankrijk die bomvol smaak zitten. Niet alleen door de houtskoolgrill waar ze op bereidt worden, maar ook door de  marinades die je kunt kiezen.  Hoewel de naturel variant al heerlijk van smaak is, zou ik toch kiezen voor de citroen/thym/knoflook of hoi-sin marinade. YUM! Het allerlekkerst met biologische frietjes, huisgemaakte appelmoes en het liefst een heerlijk zonnetje ;-). Meer over Hoender & Hop? Kijk hier!

(Strandpaviljoen ZUID is in de winter gesloten, maar opent in maart haar deuren weer! Let the summer begin!)

Alan & Pim's

Alan & Pim’s  – Scheveningen

Als iemand aan me vraagt waar je de lekkerste kip van Den Haag kan eten dan zeg ik zonder enige twijfel bij Alan & Pim’s. Waarom? Omdat de kip hier suuuuper mals is. Er is werkelijk waar geen droog stukje te vinden. Dat vind ik sowieso al een prestatie, want hé, kip houdt van uitdrogen! Daarnaast hebben ze naar mijn bescheiden mening ook nog eens de beste ‘smaak’. De Thaise kip van Alan & Pim’s is namelijk to-die-for. Met een curry lak, citroengras, peper én koriander (I’m a sucker for koriander) is deze kip precies zoals ‘ie moet zijn. Lekker sappig & pittig! Kun jij niet zo goed tegen een beetje ‘heat’? Dan kan ik je ook de bitter sweet bbq van harte aanraden. Lekker klef, zoet en met popcorn. Dinner & a snack, all rolled into one ;-). Wat je erbij moet bestellen? Sowieso de huisgemaakte appelmoes (het liefst 2x, 1x om mee naar huis te nemen) en de coleslaw. Yum! (ok, nu heb ik dus honger). Meer over Alan & Pim’s? Kijk hier!

Foto: ROAST

Foto: ROAST

ROAST Chickenbar – Delft

Na een daverende start in Haarlem ook overgewaaid naar het pittoreske Delft. Alles draait hier om kip (en speciaalbiertjes & gin tonics). Met een geheim marinade recept, vrije uitloopkippetjes en een geweldige houtskoolgrill serveren ze perfecte kippetjes. Kies voor een hele of een halve en peuzel deze lekker met je vingers op. Wat je er sowieso bij moet bestellen, behalve natuurlijk dat lekkere biertje of die gin tonic (gin mare, gin mare!), zijn de ‘Fries the Roast’. Huisgemaakte frietjes met daarop, jawel, pulled pork. Fan-tas-tisch!

Zo! Genoeg plekjes om te genieten van een heerlijk kippie toch? Of mist jou favoriet nog in dit lijstje? If so, please let me know!

Gegevens

Diversen
-
-

Openingstijden

Diversen

Prijsklasse

€-€€